Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Válságban csökken a hitelezés - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság arról ír, hogy tavaly az egy évvel korábbinak a huszadára esett vissza a hazai lakossági hitelezés, és komolyabb élénkülésre az idei év második fél événél előbb nem számítanak a bankok.

A megtakarításokban a kamatok gyors csökkenése megtörte a betétek dominanciáját, így ismét nagyobb szerepet kapnak a befektetési alapok és a strukturált termékek. A válság a forinthitelek megítélésében is jelentős változást hozott. Míg az utóbbi években a növekedést a devizaalapú kölcsönök táplálták, tavaly már egyértelműen a forinthitelek voltak a nyerők.

A Magyar Nemzet szerint könnyen megeshet, hogy a kormány végrehajthatatlan közbeszerzési szabályai miatt eurómillióktól esik el Magyarország. Jelenleg bizonyos eljárásokat csak törvénysértően lehet lebonyolítani a szakjogászok állítása szerint, ami azzal járhat, hogy az Európai Unió utóbb visszaveszi majd a magyar szervezeteknek juttatott közösségi pénzeket.

Az Index.hu Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökével közöl interjút. Szerinte a magyar politika kötelessége megadni a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak. A Fidesz-kormány stratégiai szövetségre készül Romániával és Lengyelországgal, és a szerb kormányt is leendő szövetségesének tartja, de a mostani szlovák vezetéssel nincs kibékülve. Maradnak a magyar katonák Afganisztánban és Koszovóban is. Az orosz gazdasági nyomulást kordában tartanák, de az USA-nak sem adnának meg bármit.

A Napi Gazdaság szerint kismértékű pozitív hatással lehet a kőolaj árának emelkedése az idei év utolsó negyedéves eredményére. Nagy meglepetés nem várható, a készletátértékelés mértéke az idei év utolsó negyedévében már biztosan messze elmarad a tavalyi év hasonló időszakára jellemzőtől. Akkor az olajcégnek a hatalmas olajáresés hatására sok tíz milliárdos veszteséget kellett elkönyvelnie a működésének fenntartásához folyamatosan tartani szükséges olajkészleten.

A Világgazdaság szerint elkerülhetetlen az árrobbanás a termőföldek piacán 2011 tavaszán, amikor lejár a földvásárlási moratórium, és nem valószínű, hogy Magyarország képes lesz kiharcolni a tilalom meghosszabbítását. Ma a mezőgazdasági termelésbe bevonható föld átlagos hektáronkénti ára 600-800 ezer forint, miközben a szomszédos Ausztriában akár 2,5 millió forintnak megfelelő összeget is elkérnek.

A portfolio.hu arról ír, hogy a pápai húsgyár az idén 500 millió forintos technológiai fejlesztést hajt végre. A Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, az idei tervükben szerepel új húsüzlet nyitása Győrben és Székesfehérváron is. A másfél évvel ezelőtt még csődeljárás alatt álló cég 2009-ben mintegy 220 millió forintos nyereséget könyvelhetett el. Az idei évre már 18 milliárd forintos árbevételt terveznek a húsipar kedvezőtlen helyzete, a nagy konkurencia és a világgazdasági válság ellenére.

A pénzcentrum.hu azt írja, hogy a spanyolországi Costa Braván található három Michelin-csillagos El Bulli 2012-13-ban zárva tart. Ferran Adria világhírű mesterszakács - aki egyben az étterem tulajdonosa is - azzal indokolta döntését, hogy időre van szüksége a kísérletezéshez, az új ételek megalkotásához. Az El Bullit 2002-ben kiáltották ki először világelsőnek, amikor a Restaurant magazin létrehozta a világ ötven legjobb étterme díjat. Az első háromban azóta is mindig benne volt, az elmúlt négy évben pedig egyfolytában az El Bulli került a trónra.