eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nincs már hótól elzárt település az országban

Budapesten a fő útvonalak járhatóak, a mellékutakat már takarítják - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője arról számolt be: Észak-Magyarországon még mindig vannak a havazás és a hófúvás miatt járhatatlan utak, de megközelíthetetlen település már nincs.

Hétfő reggel minden vonalon meg tudtak indulni a BKV járművei, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársaik éjszaka már a mellékutak takarítását is megkezdhették, és nap közben is ezeken dolgoznak majd - tájékoztatta az InfoRádiót a cég szóvivője.

A hét első napján újabb havazásra nem kell számítani, a következőkben azonban meglehetősen hideg lesz. Horti Zsófia elmondta, hogy az általuk használt szóróanyag, só és homok keveréke mínusz 8 Celsius-fokig hatásos, éppen ezért arra kérte mind az autósokat, mind a gyalogosokat, hogy egymásra odafigyelve közlekedjenek.

A szóvivő hozzátette: a közterület-fenntartó állandó kapcsolatban van a BKV-val és mentőszolgálattal, és ha a két szervezet járműveivel probléma adódik, munkatársaik a helyszínre sietnek.

Horti Zsófia megjegyezte: nem az ő feladatuk megtisztítani és síkosságmentesíteni a közlekedési társaság járműveinek megállóit, ezt a BKV-nak, illetve a cég szerződött partnerének kell elvégeznie.

Közúthelyzet

Háromszáz munkagéppel hatszáz ember dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozó 3 ezer kilométernyi úthálózat megtisztításán - közölte az InfoRádióval a szervezet szóvivője. Légrádi Veronika elmondta: a Hernád térségében a legrosszabb a helyzet, ahol egyelőre nem járható a 3709-es út Abaújszántó-Vilmány-Fóny, valamint a 37112-es jelzésű Felsődobsza és Abaújszántó között.

A legkritikusabb helyzet a hóátfúvások miatt Észak-Magyarországon alakult ki, a Dunántúlon viszont szárazak vagy sónedvesek a főutak. Dél-Magyarországon vizes az utak burkolata, míg Ajka, Keszthely, Nyíregyháza és Szikszó térségében 100-300 méterre csökkent a látótávolság - sorolta a szóvivő. A mellékutak több helyen jégbordásak lehetnek - figyelmeztetett.

Nincs már elzárt település

A kora reggeli órákra megközelíthetővé vált Pányok, az egyik Borsod megyei község, amelyet a hétvégi havazás elzárt a külvilágtól. Tóth István polgármeste az InfoRádiónak elmondta: a legtöbb helyen 50-60 centiméteres hó gyűlt össze, de egyes utcákban egy méteres hófalakat is összefújt a szél.

Immár Hejcére is be lehet jutni autóval - tájékoztatta az InfoRádiót az ugyancsak Borsod megyei település polgármestere. Rohály Géza elmondta: a község korábban sem volt teljesen megközelíthetetlen, a földutakon lehetett közlekedni, így az ellátás biztosított volt.

A legfontosabb feladat a településen működő idősek otthonában dolgozók, illetve az iskolások bejuttatása és hazaszállítása volt - közölte a polgármester, aki beszámolt arról is: Hejcét csak tegnap délután zárta el a hó, mivel a közutat addig a saját hókotrójukkal tudták takarítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×