Járai: Leghamarabb 2015-ben lehet bevezetni az eurót

Infostart
2010. február 1. 20:47
2015-ben vagy 2016-ban vezetheti be Magyarország az eurót, amennyiben júniustól az új kormány belekezd egy jó gazdaságpolitika megvalósításába - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Járai Zsigmond volt jegybankelnök.

Egy jó gazdaságpolitika elkezdése után 5-6 évvel bevezethető az euró Magyarországon - közölte Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában. Vagyis ha nyáron az új kormány nekilát egy jó gazdaságpolitika megvalósításának, akkor 2015-ben vagy 2016-ban lehet realitása a közös európai fizetőeszköz hazai bevezetésének - hangsúlyozta a volt jegybankelnök.

A CIG Pannonia Életbiztosító Zrt. felügyelő bizottságának elnöke kiemelte: egy év a jogi, kettő-három a jó gazdálkodási környezet megteremtése, és utána lehet elkezdeni az euróról álmodozni, vagyis az ERM-2 rendszerbe belépni, és kitűzni a konkrét, megbízható és betartható céldátumot.

Járai Zsigmond szerint számít az is, hogy az államadósság-piacra visszatért az ország, de a probléma az, hogy évente 20-30 milliárd euró finanszírozásra van szükség, és nem old meg mindent, ha 1-2 milliárddal visszatérünk. A világ pénzügyi környezete is változott 2008-hoz képest, enyhébb a helyzet, és az államháztartási hiány lecsökkentése is segített - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást