Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan lett Hagyó Miklós az MSZP egyik legbefolyásosabb embere?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fővárosi MSZP legbefolyásosabb embere - így jellemezték sokan az egykori főpolgármester-helyettest, Hagyó Miklóst. A szocialista politikus karrierje meredeken ívelt felfelé, és rövid idő alatt komoly támogatói kört épített ki, amellyel megkerülhetetlen tényező lett a szocialista pártvezetésben.

Hagyó Miklós 2002 óta országgyűlési képviselő, jóllehet, a 2006-os választásokig a nevét sem lehetett hallani. Nyolc évvel ezelőtt az MSZP országos listájáról, 2006-ban a budapesti listáról került be az országgyűlésbe, igaz, négy évvel ezelőtt a XII. kerületben is indult egyéni képviselőjelöltként, akkor viszont alulmaradt Pokorni Zoltánnal szemben.

A Magyar Narancs néhány éve megpróbálta feltérképezni Hagyó Miklós üzleti és politikai kapcsolatait. A hetilap azt írta, hogy a konzervatív családból származó politikus az élelmiszeriparban szerezte az első millióit, és az üzleti szférában dolgozott 2002-ig, igaz, az MSZP-be már 1998-ban belépett. Állítólag nagy hatással volt rá Horn Gyula.

Tudatosan építette a karrierjét. A párton belül karitatív tagozatot alapított, tagozatvezetőként ugyanis rögtön bekerült az országos választmányba. XII. kerületi lakosként a kerületi szervezetben kezdett politizálni.

Igyekezett mindig háttérben maradni, és így felhívni magára a döntéshozók figyelmét. Komoly támogatói kört épített ki a fővárosban. A politikus erejét mutatja, hogy a 2006-os önkormányzati választások után nem Hunvald György, hanem a Hagyó Miklós támogatójának számító Steiner Pál kaphatta meg a szocialista frakció vezetését.

Az is beszédes, hogy a győztes főpolgármester, Demszky Gábor nem a szocialista nagyágyút, Molnár Gyulát választotta helyettesének, hanem Hagyó Miklóst. A XI. kerületi polgármester ráadásul a párt budapesti elnöki pozícióját is elvesztette.

Utódja az a Burány Sándor lett, aki a Magyar Narancs szerint Hagyó Miklós támogatója volt. A sors fintora, és a változásokat is jól mutatja, hogy most ugyanez a Burány Sándor szólította fel Hagyó Miklóst lemondásra.

Főpolgármester-helyettesként Hagyó Miklós felügyelhette Budapest üzemeltetését, a BKV-t, az uniós fejlesztéseket, a vagyon- és környezetgazdálkodást, a sportot és a közép-magyarországi regionális feladatokat.

Politikai felelőssége azután vetődött fel, hogy ő nevezte ki a BKV vezérigazgatójának Antal Attilát, és az ő mandátuma alatt köttettek azok a BKV-s tanácsadói szerződések, amelyek mögött a gyanú szerint nem volt tényleges munkavégzés, és azok a megbízási szerződések is, amelyek alapján milliós végkielégítéseket kaptak egyes alkalmazottak.

Ráadásul az ő sajtóreferense volt Horváth Éva is, aki hivatalosan a BKV alkalmazásában állt, holott a közlekedési cégnél nem dolgozott. Hagyó Miklós tavaly augusztus 31-én mondott le a BKV felügyeletéről: főként a kétes szerződések miatt. De állítólag az is közrejátszott a döntésében, hogy rossz kapcsolatot ápolt a BKV új vezérigazgatójával, Kocsis Istvánnal.

Ez a konfliktus további összetűzésekhez is vezetett a párton belül. Hagyó Miklós lemondatására már régóta készülhet a szocialista pártvezetés, a fővárosban ugyanis egyedül a XII. kerületben nem indult meg az óriásplakát-kampány. Pont ott, ahol egyéni képviselőnek jelölte őt korábban a fővárosi MSZP.

Hagyó Miklós körül akkor került igazán kényelmetlen helyzetbe, amikor az atv.hu azt írta, Antal Attila, a BKV egykori vezérigazgatója, és volt helyettese Balogh Zsolt is terhelő vallomást tett rá a rendőrségen. Erre a szocialista politikus azt mondta, hogy az idő és az igazság jóbarátok, ő mindkettővel szembe tud nézni.

Hagyó Miklós honlapja fejlesztés alatt áll, de így is olvasható rajta az idézet John F. Kennedy egykori amerikai elnöktől: "A demokrácia ereje polgárainak fizikai és szellemi fittségében, erkölcsi egészségében van."