Hagyó a döntése előtt egyeztet a XII. kerületi elnökséggel

InfoRádió / MTI
2010. február 1. 16:56
Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes a döntésénél figyelembe veszi majd a fővárosi MSZP-elnökség hozzá intézett kéréseit és Lendvai Ildikó pártelnök erre vonatkozó véleményét, de mielőtt határoz, kedden délután még szeretne egyeztetni a XII. kerületi szocialistákkal a kialakult helyzetről.

Hagyó Miklós az MTI-nek hétfőn azt mondta: az egész MSZP-nek tartozik elszámolással, de úgy etikus, ha a döntés előtt az őt delegáló és az általa vezetett alapszervezet elnökségével konzultál.

Hozzátette: a megbeszélés után megválaszolja a budapesti elnökség kéréseit.

Hangsúlyozta: tiszta a lelkiismerete.

Az MTI-nek arra a kérdésére, mi a véleménye az atv.hu-n megjelent szombati hírről, miszerint terhelő vallomást tett rá Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató, úgy válaszolt: sajtótalálgatásokkal nem foglalkozik, a hatóságok teszik a dolgukat.

Az MSZP fővárosi elnöksége hétfőn arra kérte Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest, hogy lépjen vissza az egyéni képviselő-jelöltségtől, mondjon le budapesti listás helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról.

Hagyó Miklós jelenleg a XII. kerületben (Budapest 18. választókerületében) képviselőjelölt, és harmadik helyen van az MSZP fővárosi választási listáján, ami biztos befutó helynek számít.

Lendvai Ildikó pártelnök közleményben közölte az MTI-vel: az MSZP országos vezetése egyetért a fővárosi elnökség kérésével, a döntést "szükségesnek és elkerülhetetlennek" tartják a jelenlegi helyzetben. A XII. kerületi szervezet viszont kiállt a politikus mellett.

Burány Sándor hétfőn azt is hangsúlyozta: továbbra is bíznak abban, hogy a politikus ártatlan, de "a körülötte kialakult politikai helyzet" miatt visszalépésre kérik.

Az ügy előzménye, hogy az atv.hu szombaton - rendőrségi forrásokra hivatkozva - azt írta: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra. Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja - írta a portál.

Az atv.hu úgy tudja, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek politikai szála van.

A fővárosi MSZP a megyei pártszervezetek közül az elsők közt fejezte be tavaly a jelöltállítási folyamatot és fogadta el a választási listát. A fővárosi koalíció felbomlása, a BKV körüli botrányok és Hagyó Miklós miatt később voltak próbálkozások arra, hogy a lista változzon, de a kezdeményezések mögött végül nem volt számottevő erő.