eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai: Változtatni kell a mentalitáson - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint a demokrácia megerősítésére kell használni a válságkezeléssel megalapozott növekedés hasznát.

Bajnai Gordon a Köztársaság napja alkalmából rendezett konferencián, a Parlamentben azt mondta: a demokratikus intézmények erősek; változtatni kell viszont a mentalitáson, a viselkedésen. A kormányfő szerint öt területen kell minden korábbinál nagyobb erőfeszítést tenni és korábban nem tapasztalt egyetértésre jutni. Ide sorolta a foglalkoztatás növelését, az oktatás minőségi és tartalmi megújítását, a cigányság beilleszkedésének kérdését, a szélsőségek okozta fenyegetés kezelését és a politika megingott hitelének visszaszerzését.

Hagyó Miklós még egyeztet a visszalépéséről


Egyeztet a XII. kerületi szocialistákkal a kialakult helyzetről Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus azután mondta ezt, hogy az MSZP fővárosi elnöksége arra kérte: lépjen vissza az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltségtől, emellett mondjon le budapesti listás helyéről és közgyűlési mandátumáról. Hagyó Miklós azt mondta: az egész MSZP-nek tartozik elszámolással, de úgy tartja etikusnak, ha a döntés előtt az őt delegáló és az általa vezetett alapszervezet elnökségével konzultál. Hangsúlyozta: tiszta a lelkiismerete. Korábban az atv.hu számolt be arról, hogy terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra, valamint Tóthfalusi Györgyre, a BKV igazgatótanácsának szabad demokrata elnökére Antal Attila, a közlekedési cég hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatója és Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezetője.

Április közepéig nem lehet ingatlant árverezni

Április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok - jelentette be a kormány döntését a társadalompolitikai egyeztetésért felelős miniszter. Kiss Péter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a tilalom holnap lép életbe. A miniszter szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy akik nem tudják fizetni a törlesztő-részleteiket, azok ne a téli hidegben veszítsék el az otthonukat. Emlékeztetett arra, hogy egy korábbi törvénymódosítás alapján december 1. és március 1. között nem lehet senkit kilakoltatni, de a tilalom a lakáshitel-szerződésekben rögzített feltételekkel történő árverezésekre nem vonatkozott. A Fidesz szerint az MSZP-kormánynak nyolc éve volt arra, hogy valódi segítséget adjon a nehéz helyzetbe került családoknak.

Varga Mihály válaszokat vár


Összehívta keddre az Országgyűlés pénzügyi bizottságának ülését Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. A politikus hangsúlyozta: azután döntött így, hogy a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró keresete nyomán megállapította: 2006-ban a kormány államháztartási adatokat titkolt el. Varga Mihály azt mondta: arra szeretne választ kapni, hogy ez okozott-e kárt az országnak illetve befolyásolta-e a választás kimenetelét. Az ülésre meghívták Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, valamint Veres János volt és Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminisztert is.

Stagnálást vár a GKI


Stagnálást vár a magyar gazdaságban ebben az évben a GKI Gazdaságkutató Zrt. A cég vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban azt mondta: várakozásaik szerint elérhető 2010-ben a 3,8 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiánycél, ha a következő kormány is ezt akarja, de - mint fogalmazott - nagyon sok jel utal arra, hogy az új kabinet más gazdaságpolitikát választ. Karsai Gábor közölte: a GKI azt várja, hogy az ipari termelés a tavalyi 16 százalékos zuhanás után idén 3,5 százalékkal nő, a beruházásoknál pedig öt százalékos bővülést jelez, a lakossági fogyasztás azonban várhatóan további 1 százalékkal csökken. A prognózis szerint éves átlagban az infláció 3,5 százalék, az euró árfolyama pedig 265 forint körül lesz.

Június 12-én választanak Szlovákiában


Szlovákiában június 12-én lesznek a parlamenti választások - jelentette be Pavol Paska, a pozsonyi parlament elnöke. A legutóbbi, 2006-os választást a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia nyerte, amely a felmérések szerint ma is a legnépszerűbb párt Szlovákiában.

Nincs pénz visszatérni a Holdra

Kikerül az amerikai költségvetésből a Holdra való visszatérés programja - erősítette meg a washingtoni kormányzat az erről szóló múlt heti lapértesülést. A Constellation-program 2004-ben indult azzal a céllal, hogy a 2020-as évek elején az Egyesült Államok újra embert küldhessen a Holdra. Eddig nagyjából kilenc milliárd dollárt költöttek a programra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×