Rendkívüli ülést tart az MSZP fővárosi elnöksége a BKV-ügyei miatt - hírösszefoglaló

Infostart
2010. január 31. 21:49
Rendkívüli ülést tart az MSZP fővárosi elnöksége a BKV-ügyei miatt. Már csak az északkeleti országrészben lehet jelentősebb havazásra számítani éjfélig. Csaknem 100 ezer autót hív vissza Európában a Peugeot Citroen

Összehívta az MSZP fővárosi elnökségének rendkívüli ülését hétfőre a párt budapesti vezetője, miután egyeztetett Hagyó Miklóssal. Burány Sándor a BKV-ügy miatt kialakult helyzetet vitatta meg a volt szocialista főpolgármester-helyettessel, de részleteket nem mondott. Az atv.hu arról számolt be, hogy terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra, valamint Tóthfalusi Györgyre, a BKV igazgatótanácsának szabad demokrata elnökére Antal Attila, a közlekedési cég hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatója és Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezetője. A portál azt írta: hétfőtől már az ügyészség folytatja a BKV ügyeivel összefüggő nyomozást.

Benyújtotta tavalyi vagyonbevallását Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A korábbi kormányfő titkársága közölte: Gyurcsány Ferenc összes jövedelme 103 millió forint volt 2009-ben, 34 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatának leadási határideje január 31-e, de mivel ez vasárnapra esett, a határidőt hétfő este 8-ig meghosszabbították.

Módosította az adóhatóság az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettségek bevallására szolgáló nyomtatványt, a hozzá tartozó útmutatót, valamint a bevallás kitöltését segítő programot is. Az APEH azt kéri, hogy azok, akik az adóhatóság honlapján elérhető programmal készítik el a bevallást, minden esetben a legutolsó verziót töltsék le. Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánította alkotmányellenesnek a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény lakóingatlanokra vonatkozó részeit.

Vasárnap főleg a keleti, északkeleti országrészben okozott jelentősebb fennakadást a havazás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számos út járhatatlanná vált, Hejce és Pányok községet pedig teljesen elzárta a hó a külvilágtól. A megyei katasztrófavédelem közlése szerint számos helyen keresztbe fordult, árokba csúszott kamionokat, buszokat és személyautókat kellett menteni. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szintén lelassult a közlekedés.

A határon át üldözték az osztrák rendőrök azt a magyar rendszámú autót, amit végül a magyar hatóságok tartóztattak fel Körmendnél. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: az üldözés azután kezdődött, hogy Graz környékén a járművezető nem állt meg az osztrák rendőrök jelzésére, akik, miután elhagyták a határt - a magyar rendőrök segítségét kérték. Szalai Ferenc elmondta: a két Veszprém megyei lakos ellen mindkét ország hatóságai eljárást indítottak. A távirati iroda úgy tudja, hogy az osztrák rendőrök az utóbbi időben történt betöréses lopások miatt ellenőrizték fokozottan az autósokat.

Németországban 2 és fél millió eurót kért egy ismeretlen informátor csaknem 1500 adócsaló leleplezéséért - erősítette meg a berlini pénzügyminisztérium. Korábban a sajtó arról számolt be, hogy a személyes adatokat tartalmazó DVD szerint az érintettek milliókat helyeztek el svájci bankszámláikon a törvényes adózás megkerülésével. Az ajánlat nagy vitát keltett a német fővárosban, miután az informátor lopott adatokkal kereskedik, de az állítólagos adócsalók leleplezésével becslések szerint 100 millió euró folyhatna be az államkasszába. A pénzügyminisztérium egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

Csaknem 100 ezer autót hív vissza Európában a Peugeot Citroen. A francia autógyártó a csaknem 2 millió Toyota gépkocsit érintő gázpedál-problémával összefüggésben döntött így. A Citroen C1 és a Peugeot 107-es modelleket a csehországi Kolinban, a Toyotával közösen működtetett üzemben szerelték össze 2005 és 2009 között, és Európában értékesítették. A japán cég pénteken a kontinensen összesen 1,8 millió autót hívott vissza, köztük Aygo típusúakat. A kiskategóriás gépkocsi gyakorlatilag ugyanaz a konstrukció, mint a Citroen C1 és a Peugeot 107-es, és ugyancsak a kolini üzemben készül. A Toyota az Egyesült Államokban 2 millió 300 ezer autót vizsgál meg, miután a 2007 és 2010 között gyártott modelleknél beragadhat a gázpedál, ami balesetet okozhat.