eur:
394.63
usd:
370.99
bux:
66441.19
2024. április 16. kedd Csongor

Nem kirívóan rossz a magyar kampányfinanszírozási rendszer

Európai viszonylatban nem tartja kirívóan rossznak a magyar kampányfinanszírozási modellt a Freedom House Europe igazgatója. Molnár Bálint az InfoRádiónak elmondta, az egész kontinensen gondot okoz a választási felkészülés finanszírozása, de Magyarországon azért rosszabb a helyzet, mert itt a pártok a meglévő szabályokat sem tartják be.

Számtalan pártfinanszírozási botrány volt már az elmúlt 5-10 évben Nyugat-Európában, így Nagy-Britanniában, Németországban és Olaszországban is - mondta a Freedom House Europe igazgatója az InfoRádiónak.

Molnár Bálint hozzátette: ez az bizonyítja, hogy a kérdés nálunk érettebb és stabilabb demokráciákban is problémás területnek számít, vagyis Magyarország esete nem kirívó.

A párt- és kampányfinanszírozás szabályozásához elengedhetetlen a konszenzus, hiszen például az Egyesült Államokban is kétpárti megegyezés született a kérdésben - mondta a szakértő, aki szerint bár minden ország a saját modelljét alakítja ki, sorvezetőnek számíthat a magyar jogalkotók számára az Európa Tanács 2005-ös ajánlása arról, hogy mik azok a paraméterek, amelyeket érdemes figyelembe venni a finanszírozási törvény meghozásakor.

Molnár Bálint ugyanakkor kiemelte: a magyar modell egyáltalán nem rossz, hiszen az elvi szinten megfogalmazott szabályozások rendben vannak, bár az egymillió forintban meghatározott kampánylimit felesleges.

Nagy vonalakban nincs probléma a magyar modellel, mert lefedi a fontos területeket, a gond abból adódik, hogy a pártok nem tartják be a törvényeket - tette hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×