eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jogsértések miatt veszélyben Magyarország kincse

A Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű ellen tiltakozó civilek demonstrációt tartanak a Parlament közelében, bár a beruházás nagy valószínűséggel nem valósul meg a tokaji borvidéken. Szerencs szocialista polgármestere tovább harcol az erőműért.

Hiába a jogerős engedély, aligha fog felépülni Szerencsen az a szalmatüzelésű erőmű, amely mögött Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó áll - írta az Index. A projektbe tavaly bevonni tervezett állami MVM Zrt-nél a bírósági döntés ellenére nincs napirenden a beruházás.

Az erőmű ellen tiltakozók a számukra pozitív hírek ellenére demonstrációra készülnek, ennek szervezése a Facebook közösségi portálon is folyik. A tiltakozó civilek egy héttel ezelőtt kezdtek összeszerveződni a Facebook-on. A kezdeményezéssel kapcsolatban az egyik hegyaljai borászszervezet képviselője megjegyezte: amikor ők a beruházás tervének nyilvánosságra kerülésekor tiltakozni kezdtek, még nem álltak rendelkezésre olyan lehetőségek, mint például a Magyarországon most felfutó közösségi információ-megosztó portál.

Borrajongók a Vértanúk terén

A demonstrációra február 5-én kerül sor a Parlament közelében, a Vértanúk terén. A tiltakozók a kulturális örökség, különösen a világörökséghez tartozó borvidékek védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A hegyaljai borászatok képviselői információink szerint hétfőn döntenek arról, hogy milyen formában vesznek részt a demonstráción.

A magyar államot két mulasztásos jogsértés is terheli, utalt az 1985-ig visszanyúló előzményekre Molnár Péter. A Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű ügye felhívja a figyelmet a hazai világörökségi értékek védelmét szolgáló jogszabályok hiányosságaira, a parlament évtizedes mulasztására.

Mulasztásos jogsértés

Magyarország 1985-ben csatlakozott az UNESCO 1972-es világörökségi egyezményéhez, ám azóta nem született meg a világörökségi törvény. Így a híres borvidék sem élvez védelmet, bár 2002 -ben Tokaj-Hegyalja egy része világörökségi besorolást kapott.

Molnár Péter elmondta: a borászok bíznak abban, hogy a kormánynak köszönhetően a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan lezáródik. A parlament várhatóan a közeli jövőben elfogadja a már készülő világörökségi törvényt - tette hozzá a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Az MVM-nél jelenleg nincs napirenden a projektben való részvétel - mondta Tringer Ágoston kommunikációs igazgató az Indexnek. Emlékeztetett arra: az ominózus tulajdonosi döntés számos feltételhez kötötte a projektben való MVM-részvételt. Az alapvető feltétel az volt, hogy a hatástanulmány mindenre kiterjedően tisztázza azt: a tervezett létesítmény összeegyeztethető a régió világörökségi besorolásával.

Ez a múlt év elejére elkészült tanulmány számos aggályt fogalmazott meg a projekt koncepciójával kapcsolatban - mondta Tringer, hozzátéve: a beruházás öt nagyon fontos elvárásnak nem tett eleget. Ezt követően ugyan tavaly volt még néhány egyeztetés az esetleges MVM-szerepvállalásról, ám ezek tavasszal abbamaradtak. Az Index úgy tudja, Hujber Ottó a bírósági döntés óta nem is kereste az MVM-et azzal, hogy folytassák a tárgyalásokat.

A szerencsi önkormányzat erőmű-párti

A szerencsi önkormányzat csütörtöki ülésén a képviselők többsége elfogadott egy nyilatkozatot, ami szerint a város továbbra is támogatja a beruházást - írta az Index.

Koncz Ferenc, a megyei önkormányzat alelnöke pénteken sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőműnek már január óta termelnie kellene. Az építkezés két éve nem halad előre, mégpedig azért, mert a beruházó mögött nincs tőkeerős partner - mondta Koncz, aki a Fidesz helyi képviselője.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs szocialista polgármestere közleményt adott ki, amelyben azt írta: harcolni fog a szerencsi iparfejlesztés, így az erőmű építése érdekében is. Megjegyezte azt is: "ismét hisztériakeltés kezdődött az építkezés körül, amelyből meggyőződésem szerint egyes politikusok kívánnak maguknak tőkét kovácsolni".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×