Jogsértések miatt veszélyben Magyarország kincse

Infostart
2010. január 31. 15:13
A Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű ellen tiltakozó civilek demonstrációt tartanak a Parlament közelében, bár a beruházás nagy valószínűséggel nem valósul meg a tokaji borvidéken. Szerencs szocialista polgármestere tovább harcol az erőműért.

Hiába a jogerős engedély, aligha fog felépülni Szerencsen az a szalmatüzelésű erőmű, amely mögött Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó áll - írta az Index. A projektbe tavaly bevonni tervezett állami MVM Zrt-nél a bírósági döntés ellenére nincs napirenden a beruházás.

Az erőmű ellen tiltakozók a számukra pozitív hírek ellenére demonstrációra készülnek, ennek szervezése a Facebook közösségi portálon is folyik. A tiltakozó civilek egy héttel ezelőtt kezdtek összeszerveződni a Facebook-on. A kezdeményezéssel kapcsolatban az egyik hegyaljai borászszervezet képviselője megjegyezte: amikor ők a beruházás tervének nyilvánosságra kerülésekor tiltakozni kezdtek, még nem álltak rendelkezésre olyan lehetőségek, mint például a Magyarországon most felfutó közösségi információ-megosztó portál.

Borrajongók a Vértanúk terén

A demonstrációra február 5-én kerül sor a Parlament közelében, a Vértanúk terén. A tiltakozók a kulturális örökség, különösen a világörökséghez tartozó borvidékek védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A hegyaljai borászatok képviselői információink szerint hétfőn döntenek arról, hogy milyen formában vesznek részt a demonstráción.

A magyar államot két mulasztásos jogsértés is terheli, utalt az 1985-ig visszanyúló előzményekre Molnár Péter. A Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű ügye felhívja a figyelmet a hazai világörökségi értékek védelmét szolgáló jogszabályok hiányosságaira, a parlament évtizedes mulasztására.

Mulasztásos jogsértés

Magyarország 1985-ben csatlakozott az UNESCO 1972-es világörökségi egyezményéhez, ám azóta nem született meg a világörökségi törvény. Így a híres borvidék sem élvez védelmet, bár 2002 -ben Tokaj-Hegyalja egy része világörökségi besorolást kapott.

Molnár Péter elmondta: a borászok bíznak abban, hogy a kormánynak köszönhetően a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan lezáródik. A parlament várhatóan a közeli jövőben elfogadja a már készülő világörökségi törvényt - tette hozzá a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Az MVM-nél jelenleg nincs napirenden a projektben való részvétel - mondta Tringer Ágoston kommunikációs igazgató az Indexnek. Emlékeztetett arra: az ominózus tulajdonosi döntés számos feltételhez kötötte a projektben való MVM-részvételt. Az alapvető feltétel az volt, hogy a hatástanulmány mindenre kiterjedően tisztázza azt: a tervezett létesítmény összeegyeztethető a régió világörökségi besorolásával.

Ez a múlt év elejére elkészült tanulmány számos aggályt fogalmazott meg a projekt koncepciójával kapcsolatban - mondta Tringer, hozzátéve: a beruházás öt nagyon fontos elvárásnak nem tett eleget. Ezt követően ugyan tavaly volt még néhány egyeztetés az esetleges MVM-szerepvállalásról, ám ezek tavasszal abbamaradtak. Az Index úgy tudja, Hujber Ottó a bírósági döntés óta nem is kereste az MVM-et azzal, hogy folytassák a tárgyalásokat.

A szerencsi önkormányzat erőmű-párti

A szerencsi önkormányzat csütörtöki ülésén a képviselők többsége elfogadott egy nyilatkozatot, ami szerint a város továbbra is támogatja a beruházást - írta az Index.

Koncz Ferenc, a megyei önkormányzat alelnöke pénteken sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőműnek már január óta termelnie kellene. Az építkezés két éve nem halad előre, mégpedig azért, mert a beruházó mögött nincs tőkeerős partner - mondta Koncz, aki a Fidesz helyi képviselője.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs szocialista polgármestere közleményt adott ki, amelyben azt írta: harcolni fog a szerencsi iparfejlesztés, így az erőmű építése érdekében is. Megjegyezte azt is: "ismét hisztériakeltés kezdődött az építkezés körül, amelyből meggyőződésem szerint egyes politikusok kívánnak maguknak tőkét kovácsolni".