Hull a pelyhes: 20 centiméternél is több hó eshet

Infostart
2010. január 30. 10:50
Az intenzív havazás miatt lelassult a közlekedés a fővárosi utakon, a BKV járművei ha lassabban is, de minden vonalon jártak szombaton reggel - mondta az InfoRádióban Mezei László, a BKV fődiszpécsere. A szakember hozzátette: minden járat rendben elindult, de a villamosvonalakon a váltók eltömődése miatt, a hegyi utakon pedig a nagy mennyiségű hó miatt lehetnek 15-20 perces késések.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője az InfoRádióban azt mondta: szombat reggel és délelőtt 94 géppel takarítják Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalait és 870 hómunkás dolgozik a járdák, lépcsők takarításán.

Hozzátette: eddig 8-10 centiméteres hó esett, és még legalább ugyanennyire számítanak a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján. Mivel folyamatosan havazik, a letakarított utak nagyjából fél órán belül újra havasak lesznek - jegyezte meg.

A szóvivő felhívta az ingatlantulajdonosok, üzemeltetők figyelmét arra, hogy meg kell tisztítaniuk a járdákat. A cég várja hómunkások jelentkezését is.

A MÁV Zrt. közleménye szerint a vasútvonalakon rendelkezésre állnak a szükséges technikák, illetve a hómunkások folyamatosan tisztítják a vasúti váltószerkezeteket annak érdekében, hogy a havazás miatt biztosítható legyen a menetrend szerinti vasúti közlekedés. Ennek ellenére - a Budapesten és környékén kialakult intenzív havazás miatt - váltó állítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, aminek következtében átlagosan 15-20 perces késéssel közlekedhetnek a személyszállító vonatok Budapest elővárosában. Mindhárom budapesti fejpályaudvar, a Keleti, a Nyugati és a Déli is fogad és indít járatokat.

Szombat délig bezárt a Ferihegyi repülőtér - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója. A Ferihegyre érkező repülőgépek vagy el sem indultak vagy a környező repülőtereken szállnak le.

Közben vörös riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső részére . A figyelmeztetés szerint 24 óra alatt helyenként 20 centiméternél is több friss hó várható. Polyánszky Zoltán meteorológus azt elmondta: vasárnap ugyanilyen nagy mennyiségű hó eshet az ország északkeleti részén.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Közép- és Észak-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön is tíz centimétert meghaladó friss hó várható. A Bakonyban hófúvások is lehetnek. A Kisalföldön, valamint délkeleten erős széllökések is lesznek.

Budapesten jelentősen javult a levegő minősége. Napi átlagban a szálló por koncentrációja azonban még eléri az egészségügyi határértéket.