Váratlan eseményekre is fel kell készülnie Magyarországnak - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. január 29. 21:11
Váratlan eseményekre is fel kell készülniük az uniós elnökség tagjainak, mert teljesítőképességüket azzal is bizonyíthatják, hogy az ilyen helyzetekre miként reagálnak.

Erről Balázs Péter külügyminiszter beszélt Budapesten, a Rajtunk a sor! - a 2011-es magyar EU-elnökség szakpolitikai stratégiái című konferencián. A miniszter a spanyol-belga-magyar hármas elnökség feladatai között említette az Európai Unió versenyképességének megőrzését és megerősítését, a gazdasági válság megoldási stratégiáinak összehangolását a térségben, valamint az energiaellátás problémáinak megoldását.

A szlovák kulturális minisztérium szerint Magyarország a nyelvalap létrehozásával beavatkozott Szlovákia belügyeibe. Bajnai Gordon kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy február 1-jétől 50 millió forintos alapot hoz létre a kormány azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban.

Aláírták a Déli Áramlat magyarországi projekttársaságának alapítói szerződését a magyar-orosz gazdasági bizottság ülése után a Parlamentben. Korábban a miniszterelnök a testület által tárgyalt témák közül az energiabiztonság növelésére hívta fel a figyelmet. Bajnai Gordon úgy vélte: az ország ellátásbiztonságának növelésére jelenleg az egyik reális és komoly lehetőség a Déli Áramlat.

Összehívta keddre az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülését a kormányzati adatok hitelességével összefüggésben Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. Az ülésre meghívták Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Veres János korábbi és Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminisztert, továbbá Belyó Pált, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét is. Varga Mihály az államadósságról, a költségvetés hiányáról és a kormányzati szektor hitelfelvételeiről szóló kimutatások, prognózisok valódiságáról szeretne tájékoztatást kapni.

A Fidesz elnöksége arra kéri az MSZP-t, hogy ne indítsa a párt országos listáján Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és Veres János volt pénzügyminisztert. A Fidesz szerdán jelentette be, hogy közérdekű adatokkal visszaélés miatt feljelentést tett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolásával összefüggésben. A Pénzügyminisztérium hangsúlyozta: a Fővárosi Bíróság korábbi jogerős döntése értelmében nem titkoltak el államháztartási adatokat 2003 óta. Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy reagált: a Fidesznek semmilyen befolyása nincs a szocialisták országos listájára.

Nem indulhat Mádi László a Fidesz listáján a tavaszi országgyűlési választáson, mert a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozott az ingatlanadó ügyében. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: álláspontjuk világos és egyértelmű, elutasítják az ingatlanadót. A fideszes Mádi László csütörtökön, egy szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy az ingatlanadó a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető.

Elfogadta az SZDSZ budapesti választmánya az MDF fővárosi választási együttműködésről szóló ajánlatát - jelentette be Retkes Attila, a szabad demokraták elnöke. Boruzs András, a liberális párt budapesti elnöke arról számolt be, hogy megjelölték azt a 18 választókerületet, ahol a szabad demokraták jelöltjei indulhatnak. A választási együttműködésről az SZDSZ országos tanácsának kell döntenie.

A főpolgármester szerint megállapítható Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes politikai felelőssége a BKV ügyeivel összefüggésben. Demszky Gábor azt mondta: egyebek mellett a fővárosi közlekedési céget felügyelő politikus javaslatára került a BKV-hoz Horváth Éva, aki - a városvezetéshez érkezett panaszok alapján - több esetben sajtóreferensként meghatározott munkakörét túllépve járt el.

Házi őrizetbe helyezte Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját a Budai Központi Kerületi Bíróság. A volt vezetőt kedden vette őrizetbe a rendőrség. Antal Attila - aki jelenleg a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója - a gyanú szerint 2007. január 1-je és 2008. április 17-e között a BKV veszteséges működése ellenére szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kötött szerződéseket, emellett több munkavállaló részére indokolatlanul magas összegű végkielégítés kifizetését engedélyezte.