eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem rendelik el a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten

Nem lép életbe pénteken Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, mert javult a levegő minősége, de a tájékoztatási fokozatot elrendelik - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A város kilenc pontján elhelyezett mérőműszerek által mért szállópor koncentrációja napi átlagban meghaladta a 75 mikrogramm/köbméter küszöbértéket, ezért kell a tájékoztatási fokozatot elrendelni.

A tájékoztatási fokozat életbe lépésével - a rendeletnek megfelelően - Demszky Gábort főpolgármester a többi között önkorlátozásra kéri a lakosságot, a közintézményeket és az ipari légszennyezőket, különösen kérve a gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését.

Csütörtökön az önkormányzat tájékoztatása szerint nagy esélye volt annak, hogy szombattól a riasztási fokozatot rendeljék el, mert a város több pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor koncentrációja, de azóta javult a város levegőjének minősége.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozza meg. Ha a szállópor koncentrátuma két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szállópor mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, úgy riasztást kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak.

A szállópor magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×