Nem rendelik el a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten

InfoRádió / MTI
2010. január 29. 08:33
Nem lép életbe pénteken Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, mert javult a levegő minősége, de a tájékoztatási fokozatot elrendelik - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A város kilenc pontján elhelyezett mérőműszerek által mért szállópor koncentrációja napi átlagban meghaladta a 75 mikrogramm/köbméter küszöbértéket, ezért kell a tájékoztatási fokozatot elrendelni.

A tájékoztatási fokozat életbe lépésével - a rendeletnek megfelelően - Demszky Gábort főpolgármester a többi között önkorlátozásra kéri a lakosságot, a közintézményeket és az ipari légszennyezőket, különösen kérve a gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését.

Csütörtökön az önkormányzat tájékoztatása szerint nagy esélye volt annak, hogy szombattól a riasztási fokozatot rendeljék el, mert a város több pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor koncentrációja, de azóta javult a város levegőjének minősége.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozza meg. Ha a szállópor koncentrátuma két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szállópor mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, úgy riasztást kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak.

A szállópor magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vaskövi Éva, az Országos Környeze-egészségügyi Intézet osztályvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást