Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi mindenért fizetünk többet februártól?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Februártól emelkedik a távolsági busz és a vonatjegy ára. Azt, hogy az autópálya-matrica ára nőhet-e, egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy hétfőtől drágább lesz a lottószelvény.

Februártól infláción felül emelik áraikat a távolsági buszközlekedés üzemeltetéséért felelős cégek és a MÁV. A vasúti és helyközi buszjegyek 15, a bérletek árai pedig átlagosan 10 százalékkal nőnek. Az áremelés mellett egy új jegytípust is bevezetnek, az úgynevezett regisztrációs jegyet, ilyet azok kapnak, akik díjmentes utazásra jogosultak, tehát a 6 évnél fiatalabb gyermekek, a 65 évnél idősebbek, illetve a vasutasok és a Volán dolgozói.

A tervek szerint legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust, ahogy a technikai hátteret sikerül biztosítani hozzá. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, az indulási és célállomás nevét tartalmazza majd. Erre a típusú jegyre azért van szükség, hogy a helyközi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igényeket felmérjék. A kedvezményrendszer egyelőre nem változik, ahogy a szolgáltatás színvonala sem javul.

Egyelőre nem változik az autópálya-matricák ára, korábban úgy volt, hogy februártól lesz áremelés. A döntést a Közlekedési Minisztérium hozhatja meg. Úgy tudjuk, a változás előtt néhány nappal elég értesíteni az Állami Autópálya-kezelőt. A cég szerint egyébként indokolt lenne a drágítás, mert, mint mondják, a szomszédos országoknál olcsóbbak a tarifák, így az onnan érkező kamionosok úgy veszik igénybe a jó minőségű magyar utakat, hogy akár tankolás nélkül végig tudnak autózni az országban.

Biztosan drágul a lottószelvény. Februártól az eddigi 200 forint helyett 225 forint lesz az ötös, a hatos és a skandináv lottó díja, mert emelkedtek a gyártási és működtetési költségek, így például az energia- és alapanyagárak.

Jó hír viszont az üdülési csekkel rendelkezőknek, hogy abból már mozijegyet és autópálya-matricát is vásárolhatnak, de fordíthatják a felnőttképzés finanszírozására, könyvtári és internet-szolgáltatás igénybevételére, sétarepülésre és egészségbiztosítási szolgáltatásokra is.