Formálódnak az MSZP választási ígéretei

InfoRádió / MTI
2010. január 28. 06:50
Az MSZP elsősorban saját, korábbi bázisát szeretné aktivizálni a legfontosabb választási ígéreteivel, amelyek főként a társadalmi igazságosság elvét viszik tovább - tudta meg az MTI szocialista forrásból. A szocialisták külön adót rónának ki az állami támogatású bankok vezetőinek prémiumára és a havi másfél millió forint feletti jövedelmeket 50 százalékos kulccsal adóztatnák.

Az MTI információi szerint a párt országos választási bizottsága januárban már többször tárgyalt az MSZP választási ígéreteiről. A formálódó csomagban a társadalmi igazságosság és szolidaritás jegyében szerepel egy ötven százalékos szja-kulcs bevezetése a havi másfél millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők esetében.

Az MSZP a kampányban a jelenlegi tervek szerint ígéretet tesz arra, hogy ha kormányra kerül, akkor az állami támogatásban részesülő pénzintézetek vezetőinek prémiumára külön adót vet ki.

A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, a tervek között több oktatási javaslat is szerepel: a szocialisták ingyenessé tennék - interneten keresztül - a tankönyveket a közoktatás mind a 12 évfolyamán, bevezetnék a nemzeti nyelvtanulási programot, amelynek keretében biztosítanák a 35 év felettieknek egy idegen nyelv megtanulását. A közoktatásban az iskolaigazgatók kinevezésénél a tantestületnek, a szülői képviseletnek, középfokon pedig a diákképviseltnek is véleményezési jogot biztosítanának.

A szocialisták választási ígéretei közé tartozna a családi pótlékhoz jutás feltételeinek szigorítása: csak azoknak járna ez a juttatás, akik biztosítják a gyermekek számára a megfelelő higiéniás és egészségügyi körülményeket, illetve teljesítik a tankötelezettséget.

Az MTI információi szerint az MSZP a választási ígéretek megalapozásaként a következő hetekben is folyamatosan kezdeményezéseket tesz a kormány felé, hogy ezek alapján készítsen elő törvényjavaslatokat és hozzon döntéseket, függetlenül attól, hogy a választásokig már alig ülésezik a parlament.

A szocialisták a nyugdíjasokra vonatkozó kezdeményezéseiket már meg is hirdették a nyilvánosság előtt, például azt, hogy folytatódjon és bővüljön ki a nyugdíjkorrekciós program, vezessék be a kegyeleti díjat, duplázzák meg a méltányossági nyugdíjkasszát, kapjanak üdülési csekket a nyugdíjasok és súlyosbító körülményként vegyék figyelembe, ha a kárukra követnek el bűncselekményeket.

Az MSZP várhatóan kezdeményezi, hogy hozzanak létre egy pénzügyi-banki ügyfélvédelmi központot, amely kivizsgálná az egyéni panaszokat és jogorvoslati lehetőséget biztosítana. A tervek között szerepel egy állami tulajdonú, lakossági ügyfelekkel is foglalkozó bank létrehozása.

Újabb földvásárlási moratórium?

A szocialisták várhatóan azt is javasolják majd a kormánynak, hogy Magyarország 2011-től újabb hároméves moratóriummal korlátozza a külföldi magán és jogi személyek földhöz jutását, 2011-től bevezetnék a roma foglalkoztatási kvótát a közszolgáltatásokban, a médiában és az államhatalmi szerveknél, valamint szintén akkortól ingyenes étkezést vezetnének be a 8. osztályos rászoruló gyerekeknek is, utána pedig folyamatosan kiterjesztenék ezt a felsőbb osztályokra.

A miniszterelnök az MTI-nek adott év eleji interjújában jelentette be, vizsgálják, hogyan lehetne csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát a közüzemi szolgáltatókkal szemben. Várhatóan az erre vonatkozó konkrét javaslat is megszületik a következő hetekben.

Bajnai Gordon az interjúban kiemelte: ha a következő kormány a most megkezdett utat folytatja, akkor a következő négy év alatt összességében nagyjából 2.000 milliárd forint többletjövedelemmel gazdálkodhat. Arról is beszélt, hogy ő annak örülne, ha csak ennyit pénzt ígérnének el a pártok a választási kampányban, de ezt "tételesen" tennék. Vagyis minden párt végre egyszer világosan kiszámolná, mire lehet elég ez a pénz, majd pontosan megmondaná, mire költené.

Lendvai Ildikó pártelnök az MTI-nek korábban azt mondta, minden szocialista vállalásnak lesz fedezete; nem ígérgetős kampányra, hanem felelősségversenyre készülnek. "A szocialisták arra a GDP növekedéséből származó kétezer milliárd forintra terveznek, amelyről a miniszterelnök beszélt a decemberi kongresszuson, a következő négy évben ezt a többletet lehet majd beosztani" - közölte.