Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó: az általános tartalékból fedezhető az ingatlanadó kiesése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A költségvetés általános tartalékából fedezhető az ingatlanadó kiesése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek. A pénzügyi tárca vezetője szerint a most kibocsátott 2 milliárd dollár összegű kötvény biztonságot nyújt a következő kormány számára.

Bár az Alkotmánybíróság döntése után néhányszavas javítással alkotmányossá tehető az ingatlanadó, de a választásokig csupán két napig ülésező parlamentnek erre már nincs elegendő ideje - jelezte a pénzügyminiszter. Ugyanakkor a technikai előkészítés megtörténik, így, ha a választás után összeülő új parlament "józanul kíván dönteni", akkor újra benyújthatja a jogszabályt - tette hozzá.

Oszkó Péter sikerként könyveli el a 10 éves dollárkötvény kibocsátást, amelynél 7 milliárd dollárnyi jegyzés érkezett, s ebből 2 milliárdot fogadott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Mivel 2010-ben 1,5 milliárd euró, azaz közel 2 milliárd dollár összegű külföldi kibocsátást tervezett az ÁKK, a pénzügyminiszter szerint a kibocsátás a következő kormány számára is biztonságot nyújt.

"Az Európai Bizottságtól most ötöst kapott a kormány, mivel a bizottság reálisnak látja, hogy a tavalyi államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 3,9 százalékát, és hasonló véleményt fogalmazott meg az idei 3,8 százalékos hiánycélról, figyelmeztetve a kockázatokra" - emelte ki.

Oszkó Péter aláhúzta: ha a következő kormány nem tér le erről a fegyelmezett költségvetési pályáról, akkor 2011-ben a bizottság megszünteti a túlzott deficiteljárást, és Magyarország beléphet az ERM-2 rendszerbe.