Másfél hét múlva kézbesítik a választási értesítőket

InfoRádió / MTI
2010. január 27. 08:03
Másfél hét múlva kezdik kézbesíteni az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt a több mint 8 millió választópolgárnak. A választóknak legkésőbb február 12-ig meg kell kapniuk az értesítést a névjegyzékbe való felvételről, a kopogtatócédulát és az ajánlószelvényt.

Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint az egyéb tudnivalókat. A névjegyzéket február 10-17 között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtötték a 750 érvényes ajánlószelvényt és bejelentették indulási szándékukat az országgyűlési egyéni választó-kerületi választási bizottságnál. A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál. Országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább hét területi választókerületben állított listát és azt március 23-ig bejelenti az Országos Választási Bizottságnál.