eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Feljelentette a Fidesz Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost

Feljelentést tett a Fidesz közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.

Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.

Az ellenzéki politikus az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a párt elnökségének keddi ülését követően jelentette be, hogy az elnökség felkérte Balsai Istvánt, hogy tegye meg a feljelentést.

Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.

A jogi igazgató emlékeztetett, hogy Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.

Balsai István felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat.

A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen.

Az MTI azon kérdésére, hogy az MSZP kedden a feljelentés bejelentésére úgy reagált, hogy a Fidesz összekeveri a tervszámokat a tényszámokkal, Balsai István azt mondta: "ennek elbírálása nem az MSZP dolga".

Arra a kérdésre, hogy mi a büntetési tétele ennek a bűncselekménynek, a politikus úgy reagált, hogy most nem ez a fontos kérdés, ez a nyomozóhatóság dolga, de "nem életfogytig tartó fegyházzal büntetik", egyszerűbb büntetési tétellel járó bűncselekmény.

Egy másik kérdésre Balsai István kitért arra is, hogy a "folyamatok elindultak" remélhetőleg a Fidesz kitartó munkájának is köszönhetően, mindennap letartóztatnak, meggyanúsítanak valakit, és "soha nem ellenzéki kötődésű személyeket".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×