Bajnai: Nem lesz új vagyonadó ebben a ciklusban

Infostart
2010. január 27. 13:03
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a kormány ebben a parlamenti ciklusban már nem lát lehetőséget a vagyonadóról szóló törvény szabályainak pontosítására, ezért a következő hetekben a kabinet áttekinti a költségvetési tartalékot és a büdzsé egyes fejezeti annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult helyzetben is tartani lehessen az idei hiánycélt.

A kormány két lehetőség előtt áll - mondta Bajnai Gordon, miután az Alkotmánybíróság a tegnapi döntésével kimondta, hogy a vagyonadó bevezethető, így elvileg szabálymódosításokat hajthatna végre a régi törvényben, vagy a büdzsében keresi a megoldást a kialakult helyzetre.

A kormányfő kijelentette, hogy a vagyonadó módosítása már nem hajtható végre ebben a kormányzati ciklusban. A törvény módosításait ugyan kidolgozza a jelenlegi kabinet, azonban a döntést már a következő Országgyűlésre hagyja.

A kormány a következő hetekben határozni fog azokról a költségvetést érintő módosításokról, melyek a kieső bevételek ellenére is biztosítják a költségvetés hiánycéljának teljesülést - tette hozzá nyilatkozatában a kormányfő.

A politikus a kormányülést követően szerdán hangsúlyozta: a következő parlament előtt ott áll a lehetőség, hogy döntsön, milyen módon pótolja a vagyonadó bevezetésének elmaradása miatt kieső bevételeket.

A kormányfő véleménye szerint a következő parlament nem mentesülhet az alól, hogy válasszon: úgy oldja meg a vagyonadó pótlását, hogy a szegényeket érintő újabb megszorításokat vezet be, vagy megadóztatja a tehetősebbeket. "Én az utóbbira voksolok" - jelentette ki Bajnai Gordon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást