Kampányfinanszírozás: a pártok versengenek a megoldásért

Infostart
2010. január 26. 16:38
A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint azért nincs évek óta megegyezés a kampányfinanszírozás átalakításáról, mert az ügy szimbolikussá vált, és a pártok számára is presztízskérdés, hogy melyikük oldja meg a problémát. Böszörményi Nagy Gergely az InfoRádiónak elmondta: mindez alapján várható, hogy az új kormány erőfeszítéseket fog tenni az ügyben.

A kampányfinanszírozás és a korrupciós rendszer egésze a világon mindenütt probléma, de azokban az országokban, ahol a gazdaság nem teljesít megfelelően, a szociális problémák megnőnek, ahol a megélhetés nehezebb és az életszínvonal stagnál, a korrupció szerepe a közbeszédben és a kampányokban megnő - mutatott rá a Nézőpont Intézet elemzője.

Az embereket ilyenkor jobban zavarja, sőt irritálja a korrupció, a politikára jellemző költési mechanizmus.

Böszörményi Nagy Gergely szerint leginkább a civil szervezeteken múlik az, hogy a kampányfinanszírozás mennyire ügye a nagy pártoknak, mennyire tárgya a közbeszédnek. Ha a közvélemény napirenden tartja a témát, akkor azzal foglalkoznia kell a pártoknak, és versengeni kezdenek azért, hogy ők adjanak megoldást a problémára.

A pártok jelenleg nem engedhetik meg, hogy egymásnak hagyják a megoldás sikerét - hangsúlyozta az elemző.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást