Demszky Gábor: Vannak tettek, amelyeket nem lehet megúszni

Infostart
2010. január 26. 20:05
Nem lepte meg a főpolgármestert Antal Attila őrizetbe vételének híre. Demszky Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: mivel több beosztottja ellen eljárást indított már a rendőrség, várható volt, hogy a volt BKV-vezérigazgatóhoz is eljutnak a nyomozók. A szabad demokrata politikus megjegyezte, örül annak, hogy bebizonyosodott: vannak olyan tettek, amelyeket nem lehet megúszni. "Az lenne a baj, ha ezeket a dolgokat el lehetne titkolni, a szőnyeg alá lehetne söpörni" - fejtegette.

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az első nagy összegű végkielégítés átutalásáról augusztus 7-én kapott hírt, de a többi botrányos kifizetésről és a gyanús tanácsadói keretszerződésekről is csak akkor szerzett tudomást, amikor a Kocsis István, a közlekedési társaság jelenlegi vezérigazgatója hozzálátott az ügyek felderítéséhez, majd a nyomozó hatósághoz fordult.

A BKV ellenőrzése több szinten zajlik, a cég működéséért felelős az igazgatóság, a felügyelőbizottság, a városüzemeltetési bizottság és egy főpolgármester-helyettes - magyarázta Demszky Gábor, akihez elmondása szerint csak összefoglaló anyagok, így üzleti tervek, a hosszú távú működési stratégiát érintő, illetve a költségvetéshez kapcsolódó dokumentumok és menetrendi kérdések jutnak el.

A főpolgármester szerint a történtek nyomán mindenképpen meg kell erősíteni a BKV felügyelőbizottságát. A politikus úgy vélekedett: a testület tagjainak azért nem tűntek fel a visszaélések, mert fel se tételezték, hogy ilyesmi folyhat a háttérben. Az ilyen dolgokért "nem a tulajdonos a felelős, ő lesz az utolsó, aki erről tudomást szerez, főleg, ha ezt - feltételezhetően - szervezetten teszik" - magyarázta Demszky Gábor.

A politikus arra a kérdésre, hogy miért csak Kocsis István kezdett a gyanús ügyek kivizsgálásába, a politikus azt mondta: "Új seprő jól seper: az új vezérigazgató belebotlott ebbe, megtette a helyes lépéseket, én pedig ebben támogattam."

A végkielégítési botrány kirobbanása után megingott a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesbe vetett bizalma, ezért adta át a BKV-val kapcsolatos feladatokat a másik helyettesnek, Horváth Csabának - mondta Demszky Gábor. Ráadásul mivel időközben az Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetségének fővárosi koalíciója is felbomlott, folyamatosan napirenden volt a kérdés, hogy milyen felelősség terheli Hagyó Miklóst, aki a közlekedési társasághoz vitte Antal Attilát, majd annak távozása után Balogh Zsolt, a korábbi általános vezérigazgató-helyettes megbízására tett javaslatot.

A politikus szerint "nehéz definiálni", hogy pontosan milyen munkát nem végzett el Hagyó Miklós, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Demszky Gábor ugyanakkor megjegyezte: azon kívül, hogy a főpolgármester ilyen esetben elveszi a helyettestől az adott feladatot, és megvonja tőle a jutalmat, mást nem tehet, hiszen a poszt betöltőjét kívülről nem lehet eltávolítani.