eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette az ingatlanadót az AB - hírösszefoglaló

Az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság. Õrizetbe vette és hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját. Megkezdődött a Globex-ügy új másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán.

Az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság. A testület a törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása nem ellentétes az alaptörvénnyel, az viszont sérti a jogbiztonságot, hogy a törvényhozó a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázatát az adóalanyokra hárítja. A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személyautókra vonatkozó rendelkezései az alkotmánybíróság szerint nem ütköznek az alaptörvénybe. Jóri András adatvédelmi biztos az InfoRádióban azt mondta: az adóhatóságnak meg kell semmisítenie a vagyonadó-kalkulátor üzemeltetése során rögzített adatokat.

Õrizetbe vette és hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: kezdeményezik a volt vezető előzetes letartóztatását. A rendőrség közölte: a gyanúsított a BKV vezérigazgatójaként a veszteséges működés ellenére szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kötött szerződéseket, emellett több munkavállaló részére indokolatlanul magas összegű végkielégítés kifizetését engedélyezte. Az ügyben Antal Attila lakásán és a BKV Akácfa utcai székházában is házkutatást tartottak. Demszky Gábor főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: hozzá csak a BKV stratégiai és üzleti jelentési jutottak el, a napi működési ügyek nem, így nem volt módja arra, hogy észlelje a gyanús ügyeket. Úgy vélte: a felügyelő bizottságnak, és Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek kellett volna jobban odafigyelnie a történésekre. A nyomozás tavaly áprilisban kezdődött a BKV-nál. A hatóságok vizsgálják több mint 800 dolgozó végkielégítési ügyét, 70 cég tanácsadói és kommunikációs szerződéseit, valamint a decemberben kirobbant vesztegetési ügyet is.

A főpolgármester arra kérte a Fővárosi Gázműveket, hogy a hideg miatt - március 15-éig - sehol ne kapcsolják ki a gázszolgáltatást. Demszky Gábor elmondta: a főváros rendkívüli intézkedéseket vezetett be a hajléktalan-ellátásban. Ez azt jelenti, hogy Budapesten az eddiginél ezerrel több, összesen nyolcezer férőhelyen várják a fedél nélkül élőket. Hozzátette: meghosszabbították a hajléktalanellátó intézmények nyitvatartási idejét, és a férőhelyeken növelik a gondozói létszámot. Korábban a Menhely Alapítvány is arra kérte a gáz-, és áramszolgáltató társaságokat és a behajtással megbízott cégeket, hogy a tél végéig függesszék fel a kikapcsolási eljárásokat.

Utoljára adták át a Tiszta Haszon Program egymillió forintos nyereményeit, mivel egy év után vége a számlagyűjtő játéknak. Szollár Domokos kormányszóvivő a budapesti díjátadón emlékeztetett arra: a program ideje alatt minden hónapban 10 ember részesülhetett nettó egymillió forintos díjban; tavaly összesen több mint 283 ezer pályázat érkezett.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be az MDF több budapesti választmányi tagja a párt fővárosi elnöksége ellen. Lévai Zoltán, a párt budapesti vezetője megerősítette a hírt, de egyúttal azt mondta: nincs semmi alapja a kezdeményezésnek. Az aláírók - köztük több kerületi vezető - úgy vélik: az MDF és az SZDSZ közötti fővárosi választási együttműködés jóváhagyásakor az elnökség nem a párt érdekeit képviselte.

A Századvég Alapítvány legújabb felmérése szerint stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi listáján a Fidesz. A legnagyobb ellenzéki párt a biztos szavazó pártválasztók körében 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP 23 százalékos eredményt érne el, ha most lennének a választások. A felmérés szerint a harmadik legerősebb politikai erő továbbra is a 10 százalékos támogatottságú Jobbik, az MDF-re a biztos szavazók 4, az LMP-re 2, az SZDSZ-re pedig 1 százaléka voksolna.

A korábbi ítéletek, szakértői vélemények, nyomozati iratok ismertetésével megkezdődött a Globex-ügy új másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A megismételt másodfokú eljárásra azért van szükség, mert a Legfelsőbb Bíróság 1 éve hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amelyben Postáné Vellai Györgyike sikkasztás és hűtlen kezelés miatt kiszabott büntetését 7 évre, a sikkasztással vádolt Vajda Lászlóét 6 évre emelte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×