Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kerületi kapitány ellen is eljárás indult a \"fekete sereg\" vezetőjének eltűnése miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mulasztottak a rendőrök, ez is közrejátszott abban, hogy az egyik legveszélyesebb hazai bűnöző megszökött a házi őrizetből - derült ki a budapesti rendőrfőkapitány és az igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

Hét XIII. kerületi rendőr ellen indul eljárás, mert a rendőrség csak egynapos késéssel vette észre, hogy az emberöléssel és bűnszervezet irányításával vádolt, elfogásakor a legveszedelmesebb hazai bűnözőnek mondott Magyar Róbert január 16-án megszökött a házi őrizetből - erősítette meg a Népszabadság információját a budapesti rendőrfőkapitány.

Tóth Gábor elmondta: a hét rendőr számára - akik között van a váltásparancsnok és a kerületi kapitány is - az sem mentség, hogy aznap a BKV sztrájk miatt 26 kerületi rendőr a munkabeszüntetéssel kapcsolatos feladatokat végezte, és csak hat ember maradt minden más ügyre.

Már az is hiba, hogy ezt nem jelentették, azt pedig végképp mulasztás - majd kiderül, hogy fegyelmi vétség vagy katonai bűncselekménynek minősülő kötelezettségszegés -, hogy amikor 9 óra 45 perckor észlelték, hogy a gyaníthatóan előző nap 16 órakor megszökött Magyar Róbert nincs otthon, akkor erről nem telefonon szóltak és azonnal a bíróságnak, hanem írásban, közben pedig háromszor visszanéztek a házhoz, tényleg lelépett-e a bűnöző.

A főkapitány ugyanakkor hangsúlyozta: nem a rendőrség a felelős Magyar Róbert szökéséért, mert a folyamatos őrzés a törvény szerint zaklatás lenne, ráadásul elegendő rendőr sem lenne rá. De nem is kötelességük, mert a házi őrizetben lévők ellenőrzést általában napi egy, sőt heti vagy havi egy alkalomban írja elő a bíróság.

Jelenleg Budapesten 94-en vannak házi őrizetben, ellenőrzésük tavaly 32 ezer rendőri munkaórát foglalt le. Tavaly az egész országban 183 embert tartottak házi őrizetben. Magyar Róbertet naponta háromszor kellett ellenőrizni.

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta: elvárja, hogy a rendőrség minél hamarabb fogja el Magyar Róbertet, a mulasztást elkövetőket vonja felelősségre, és előzze meg a hasonló eseteket.

Törvénymódosítást nem tart szükségesnek a tárcavezető, a házi őrizetesek technikai, karpereces ellenőrzését pedig drágának véli. A rendőri munkaszervezés és a házi őrizet szabályainak módosítását azonban fontosnak tarja a miniszter.

Forgács Imre kritizálta Magyar Róbert ügyvédjét, aki a tárcavezető szerint egyik nyilatkozatában bujkálásra, vagyis törvénysértésre bíztatta védencét. Emiatt a miniszter jogi eljárást helyezett kilátásba, és bepanaszolta a védőt az ügyvédi kamaránál.

Hanganyag: Herczeg Zsolt