Egyre több külföldi él Magyarországon

InfoRádió / MTI
2010. január 25. 14:37
Egyre több külföldi állampolgár él tartósan Magyarországon: a múlt év végén összesen 216 ezer külföldinek volt érvényes tartózkodási jogosultsága, 15 százalékkal többnek, mint az előző évben - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

Végh Zsuzsanna budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ennél minden bizonnyal több külföldi élhet itt, mert nem biztos, hogy regisztráltatták magukat hivatalosan

Az elmúlt év migrációs helyzetéről a főigazgató elmondta: az engedéllyel hivatalosan az országban tartózkodók mintegy kétharmada európai uniós állampolgár, közülük sok a német, a szlovák és a román területről érkező, egyharmada pedig unión kívüli országból jött, így a legtöbben Ukrajnából, Kínából és Szerbiából.

A főigazgató rámutatott: az új tartózkodási kérelmet beadók száma ugyanakkor tavaly csökkent 2008-hoz képest, az uniós országokból hozzávetőleg 20, az úgynevezett harmadik világ országaiból pedig 6 százalékkal. Az illegális migráció viszont jelentősen növekedett Magyarország irányába, amit a rendőrség adatai is alátámasztanak. Az Európai Unióban azonban ez a mutató is csökkent, átlagosan 20 százalékkal.

Végh Zsuzsanna közölte: 29 százalékkal több embert kellett kiutasítani az országból tavaly, mint tavalyelőtt, és az ezzel összefüggő szabadságkorlátozások száma is több volt tavaly, mint az azt megelőző évben. A kötelező tartózkodási hely kijelölése összességében 35 százalékkal nőtt, és 23 országba toloncoltak ki határátlépőket, ennek aránya 34 százalékkal növekedett.

Mint mondta, a menekültek száma 2004 óta folyamatosan nő, közülük az afgánoké egy év alatt a tízszeresére, a koszovóiaké 40 százalékkal, a szerbeké pedig 64 százalékkal növekedett. Kísérő nélkül 270 kiskorú érkezett, e tekintetben több, mint 300 százalékos volt egy esztendő alatt a növekedés. A menekült kérelmezők 4 százalékát, 172 embert ismertek el végül 2009-ben menekültnek, köztük voltak szomáliaiak, irakiak, és afgánok. Közülük nőtt a befogadásra tartósan felvettek száma is, tavaly év végén már több mint ezren voltak.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára közölte: a menedékkérők száma egy év alatt 50 százalékkel nőtt. A globális gazdasági válság miatt ugyanakkor a külföldiek kereső tevékenység folytatása iránti kérelmeinek száma nem nőtt, szemben az illegális határátlépőkével.

Az államtitkár örömének adott hangot annak kapcsán, hogy "17 év után sikerült megoldani a bosznia-hercegovinai állampolgárok megoldatlan helyzetét", és hazatérhettek országukba.

Utalt arra, hogy Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter múlt héten részt vett a szakminiszterek informális tanácskozásán Toledóban, ahol megállapították: "a migrációs kérdéskör megoldása nem telepíthető egyetlen illetékes hivatalba sem".

Az államtitkár hozzátette: a 10 éves múltra visszatekintő BÁH munkájával bebizonyította létjogosultságát, pedig tevékenységük "összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint korábban". Példaként említette, hogy az állampolgársági bizonyítványok kiadása 150 százalékkal nőtt az útlevél ügyintézésének jogszabályváltozásai miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Végh Zsuzsanna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást