Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ladányi János: Ne legyen a romakérdés kampánytéma!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mélyreható változásokra van szükség ahhoz, hogy a romák helyzete ne romoljon tovább - mondta az InfoRádiónak Ladányi János, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A szociológus szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyen nehéz helyzetben a roma társadalom.

A rendszerváltás óta nem volt annyira rossz a romák helyzete, mint most. Szétfoszlott a reményük, ami a rendszerváltáshoz kapcsolódott - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Ladányi János, aki hozzátette: az elmúlt húsz évben indított programokról kiderült, nem hogy nem tudják megfordítani a leszakadás folyamatát, de további leszakadást eredményeznek.

A Corvinus Egyetem tanára úgy véli: a politika eddig nem tudott gátat vetni annak, hogy a szélsőjobboldal határozza meg a romákkal kapcsolatos diskurzust. Ez egy olyan probléma, amelyből csak társadalmi összefogással lehet kitörni. Elsősorban arra lenne szükség, hogy a mérsékelt politikai pártok meg tudjanak állapodni a kitörés szükségességéről - hangoztatta a szociológus.

Nem baj, ha viták vannak, de alapvető kérdésekben meg kell egyezni, például abban, hogy a romaügy nem lehet kampánytéma, és hogy kormányzati ciklusokon átívelő programokat kell alkotni - mondta Ladányi János.

Szerinte nem egyszerűen roma problémáról van szó, hanem a ez a magyar társadalom legsúlyosabb szociális gondja, amelyet nem az állam segélyosztó politikájával lehet megoldani, hanem azzal, hogy a romáknak valódi esélyt adnak a kitörés lehetőségére.

A szociológus kiemelte: nem elég, ha roma származású politikusok vannak a parlamentben, mert arra van szükség, hogy olyan roma képviselők legyenek jelen, akiknek valódi kapcsoltuk van a közösségeikkel.

Hanganyag: Farkas Dávid