Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Arctalan tömegborokkal nem versenyezhetünk a nemzetközi piacon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak a kiváló minőségű borokkal lehet versenyképes Magyarország a globális piacon - véli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba szerint ehhez megvannak az ország adottságai, csak anyagi forrásokra és szemléletmód-váltásra lenne szükség.

Magyarországon a szőlőtermesztés terén vannak olyan kitörési pontok, amelyeket még nem használunk ki kellőképpen: a fehérborokat illetőne például Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik, és nagyon gazdag a rendelkezésre álló fajtakör - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Az arctalan tömegborok piacán nagyon nehéz versenyezni, de Magyarországon elő lehet állítani arculattal rendelkező, egyedileg azonosítható és nem túl drága borokat - hangsúlyozta Horváth Csaba, aki hozzátette: csak minőségi borokkal tudunk a globális piacon helytállni.

Úgy véli, ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, bár ez is jelentős szerepet játszik, hiszen a bor előállításához szükségek berendezések nagyon drágák.

Franciaországban a minőségi, eredetvédett borok 40 százalékát pinceszövetkezetekben állítják elő, de nálunk ez a gazdasági forma alig terjedt el, pedig így kevesebb pénzt kéne befektetniük a termelőknek - mondta a főtitkár, aki szerint a szemléletmód-váltás mellett szakmai felkészültségre és naprakészségre is szükség van.

Hanganyag: Szépvölgyi István