eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Arctalan tömegborokkal nem versenyezhetünk a nemzetközi piacon

Csak a kiváló minőségű borokkal lehet versenyképes Magyarország a globális piacon - véli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba szerint ehhez megvannak az ország adottságai, csak anyagi forrásokra és szemléletmód-váltásra lenne szükség.

Magyarországon a szőlőtermesztés terén vannak olyan kitörési pontok, amelyeket még nem használunk ki kellőképpen: a fehérborokat illetőne például Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik, és nagyon gazdag a rendelkezésre álló fajtakör - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Az arctalan tömegborok piacán nagyon nehéz versenyezni, de Magyarországon elő lehet állítani arculattal rendelkező, egyedileg azonosítható és nem túl drága borokat - hangsúlyozta Horváth Csaba, aki hozzátette: csak minőségi borokkal tudunk a globális piacon helytállni.

Úgy véli, ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, bár ez is jelentős szerepet játszik, hiszen a bor előállításához szükségek berendezések nagyon drágák.

Franciaországban a minőségi, eredetvédett borok 40 százalékát pinceszövetkezetekben állítják elő, de nálunk ez a gazdasági forma alig terjedt el, pedig így kevesebb pénzt kéne befektetniük a termelőknek - mondta a főtitkár, aki szerint a szemléletmód-váltás mellett szakmai felkészültségre és naprakészségre is szükség van.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×