Magyarországon a szőlőtermesztés terén vannak olyan kitörési pontok, amelyeket még nem használunk ki kellőképpen: a fehérborokat illetőne például Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik, és nagyon gazdag a rendelkezésre álló fajtakör - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
Az arctalan tömegborok piacán nagyon nehéz versenyezni, de Magyarországon elő lehet állítani arculattal rendelkező, egyedileg azonosítható és nem túl drága borokat - hangsúlyozta Horváth Csaba, aki hozzátette: csak minőségi borokkal tudunk a globális piacon helytállni.
Úgy véli, ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, bár ez is jelentős szerepet játszik, hiszen a bor előállításához szükségek berendezések nagyon drágák.
Franciaországban a minőségi, eredetvédett borok 40 százalékát pinceszövetkezetekben állítják elő, de nálunk ez a gazdasági forma alig terjedt el, pedig így kevesebb pénzt kéne befektetniük a termelőknek - mondta a főtitkár, aki szerint a szemléletmód-váltás mellett szakmai felkészültségre és naprakészségre is szükség van.
Hanganyag: Szépvölgyi István