eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fidesz után az MSZP is aláírásgyűjtési akcióba kezd

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP a "nyugdíjkatasztrófa ellen" hétfőn; az akció célja, hogy a szocialisták egyértelművé tegyék, mit gondolnak a nyugdíjrendszerről.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombati sajtótájékoztatóján ismertette: az aktivistákon keresztül a választókhoz eljuttatandó kérdőív három kérdést tartalmaz.

E szerint az MSZP azt kérdezi a választókról: egyetértenek-e azzal, hogy ne lehessen 70 évre emelni az alapnyugdíj kifizetésének korhatárát; hogy ne valósulhasson meg az az elképzelés, amely 15-20 százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók öregségi nyugdíját; továbbá hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.

A szocialista kormányfőjelölt kiemelte: a kérdőív tükrözi az értékvállalást, egyértelművé kívánják tenni, hogy mit gondolnak a nyugdíjrendszerről, illetve arra kíváncsiak, hogy az aláírók mit gondolnak a pártok céljairól.

Megismételte, hogy nem akarnak elvenni a nyugdíjasoktól, sőt, meg akarják őket védeni a Fidesz modelljétől, amely a szolidaritás elvét akarja kiiktatni a jelenlegi rendszerből, és arra adna lehetőséget, hogy csak az alapnyugdíjat lehessen kifizetni 70 éves kortól; ezek mellett csökkentené a jövőben nyugdíjba vonulók járandóságát 15-20 százalékkal.

Mesterházy Attila szerint a Fidesz nyugdíjügyben az eddig jól bevált "harcmodort" alkalmazza: le akarta tagadni a svéd modellt, és amikor ez nem sikerült, megpróbálta elterelni a figyelmet javaslataival. Most pedig össze akarja zavarni az embereket, és aláírásgyűjtésével olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyekkel az MSZP egyetért.

"Egyszerűbb, ha az emberek nem a Fidesz ívét írják alá, hanem a nyugdíjasok a szocialistákra szavaznak" - fogalmazott.

A miniszterelnök-jelölt úgy vélekedett: a Fidesz még mindig nem fogalmaz egyértelműen, nem válaszol arra a kérdésre, hogy bevezetik-e az egyéni számlás, azaz a svéd modellt.Hozzátette: örülne, ha Orbán Viktor is mondana valamit, és nem "magyar hangján" keresztül szólalna meg.

Arra a kérdésre, hogy az aláírásgyűjtés nem adatgyűjtés-e, Mesterházy Attila úgy válaszolt: minden, a pártokra kötelező törvényi előírást betartanak.

A Fidesz képviselője, Iván László szintén szombaton jelentette be, hogy pártja nyugdíjas tagozata aláírásgyűjtésbe kezd, mivel egy kormánydokumentum alapján attól tartanak, hogy az MSZP-kormány 70 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt.

Az ellenzéki párt akciója keretében egyebek közt azt kérdezik az állampolgároktól: egyetértenek-e azzal, hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár, hogy ne csökkenjen 15-20 százalékkal az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíja, valamint hogy ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×