eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A Fidesz és az MSZP is a nyugdíjrendszerről kezd aláírásgyűjtésbe - a nap legfontosabb hírei

Hazaérkezett a Református Szeretetszolgálat mentőcsoportja a földrengés sújtotta Haitiről. Jövő héten más összetételben újra kimegy egy csapat a karibi országba. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta: a csoportnak akkor már nemcsak az orvosi ellátás, hanem a segélyek szétosztása is feladata lesz.

Közben a Baptista Szeretetszolgálat orvosai továbbra is Haitin tartózkodnak, a szervezet helyszínről visszatért főigazgatója a magyar emberek és cégek támogatását kéri, miután továbbra is nagy szükség van élelmiszerre és gyógyszerekre. A szigetországban meghaladta a 110 ezret a január 12-ei földrengés halálos áldozatainak a száma. A túlélők utáni kutatást befejezték; a természeti csapás óta több mint 130 embert mentettek ki a romok alól Haitin.

Aláírásokat gyűjt a Fidesz és az MSZP

A Fidesz és az MSZP is aláírásgyűjtésbe kezd hétfőn a nyugdíjrendszerről. Az ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának kezdeményezéséről Iván László országgyűlési képviselő azt mondta: azért indítják az akciót, mert egy kormánydokumentum alapján attól tartanak, hogy a kabinet 70 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt. A politikus ismét hangsúlyozta: a Fidesz nem tervezi a jelenlegi korhatár felemelését, és nem vezeti be az egyéni számlákon alapuló svéd modellt sem. Az MSZP azt közölte: azért kezdeményez aláírásgyűjtést, hogy ne lehessen felemelni a nyugdíjkorhatárt, ne csökkenhessen az újonnan nyugdíjba vonulók öregségi ellátása, valamint hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki.

Lassan, de apadnak a folyók

Lassú az apadás a tiszántúli folyókon. A térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az InfoRádióban elmondta: az igazgatóság területén 7 ezer hektár földet borít belvíz. Bara Sándor azt is hangsúlyozta, hogy a lassú apadás várhatóan a jövő héten is tart majd. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a térségben Gyulán másod-, Kondoros, Mezőtúr és Vésztő térségében elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

Intenzív osztályon a testnevelés órán rosszul lett kisfiú


Továbbra is életveszélyes állapotban van az a 12 éves fiú, akinek pénteken leállt a szíve egy jászberényi iskolában. Harmat György a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója azt mondta: a gyereket az intenzív osztályon kezelik, állapota nagyon súlyos, de a szülők kérésére mást nem közölt. A fiú testnevelés órán, futás közben lett rosszul, a mentők 6 perc alatt érkeztek a helyszínre, ahol negyed óra alatt sikerült újraindítani a gyerek vérkeringését.

Kormányellenes tüntetés Pozsonyban

Pozsonyban a szlovák kormány politikája ellen tüntettek polgári aktivisták és ellenzéki pártvezetők. A demonstráción Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Híd-Most vezetője is részt vett. A megjelentek a többi között a szakértelem hiányával és az állami vagyon elherdálásával vádolták a kabinet tagjait. Azt is hangsúlyozták: a júniusi parlamenti választás lehetőség a változásra.

Amerikában korlátozás nélkül lehet költeni a kampányra

Az Egyesült Államokban bírálta az amerikai elnök a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, amelynek értelmében a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra. Barack Obama a demokrácia elleni közvetlen támadásnak minősítette a döntést és azt mondta: a külföldi konszerneknek lehetőségük lesz arra, hogy pártadományokkal beavatkozzanak az amerikai választásokba. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy húszéves tilalmat oldott fel csütörtökön; a testület a jövőbeni kongresszusi és az elnökválasztási kampányok finanszírozását befolyásoló határozatáról 5-4 arányban döntöttek.

Az internet-használat és a papképzés

A papképzés részévé tenné az internet-használatot a katolikus egyházfő. XVI. Benedek legújabb üzenetében úgy fogalmazott: az evangélium hirdetésében ki kell használni a modern kommunikációs lehetőségeket. A pápa a tömegtájékoztatás világnapjára kiadott üzenetében azt írta: az új eszközökkel be lehet mutatni az egyház életét, és a nemhívőknek is segíthet Krisztus arcát felfedezni.

Meghalt Jean Simmons


Tüdőrákban elhunyt Jean Simmons brit színésznő; a művészt 80 éves korában, az Egyesült Államokbeli Santa Monicában érte a halál. Jean Simmonst a Laurence Olivier címszereplésével készült Hamlet-ben nyújtott alakításáért 1949-ben Oscar-díjra jelölték, az ötvenes és hatvanas években olyan sztárokkal játszott együtt mint Marlon Brando, Gregory Peck, Paul Newman és Kirk Douglas. Az 1980-as években készült Tövismadarak című sorozatban nyújtott alakításáért megkapta az Emmy-díjat.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×