Választás: örülnek a pártok az időpontnak

InfoRádió / MTI
2010. január 22. 14:36
Minden parlamenti párt üdvözölte Sólyom László köztársasági elnök döntését a parlamenti választás időpontjáról.

Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerint "jó hír Magyarország számára", hogy Sólyom László köztársasági elnök a törvény szerinti lehetséges legkorábbi időpontra írta ki az országgyűlési választás első fordulóját.

A szocialista pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a hivatalos kampány így a lehető legrövidebb ideig tart majd, ezzel kevesebb idő jut arra, "hogy családokat összeveszítsenek, a gyűlöletoffenzívára, a megosztásra, arra, hogy gyilkosnak nevezzék a kormányfőt, és hogy bilincsben ábrázoljanak meg nem vádolt szocialista politikusokat, és hogy leveleket hamisítsanak baloldali ifjúsági szervezet nevében".

"Itt az idő" - idézte Lendvai Ildikó a Fidesz plakátszlogenjét, hozzátéve: itt az idő, hogy ki-ki előálljon valódi választási programjával, azt tovább ne titkolja.

A Fidesz szerint a magyar emberek 2006 óta várnak az államfő országgyűlési választások kiírásáról szóló bejelentésére, amellyel végre visszakaphatják a jövőről szóló demokratikus döntés jogát.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője megerősítette: március 15-én indítják a kampányt, mert egyelőre semmilyen olyan tényező nem vetődött fel, ami miatt változtatni kellene az eredeti elképzeléseken.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a köztársasági elnök döntését - közölte Halász Zsuzsa, a párt szóvivője. Mint mondta, erre számítottak, hiszen Sólyom László korábban már bejelentette, hogy a lehető legkorábbi időpontra tűzi majd ki a voksolást.

A KDNP, ahogy eddig, ezután is mindent megtesz az emberekért és a változásért - tette hozzá a szóvivő.

Nem érte váratlanul az MDF-et sem a köztársasági elnök döntése - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs. A párt szóvivője kiemelte: az MDF üdvözli azt, hogy a köztársasági elnök a lehető leghamarabbi időpontra írta ki az országgyűlési választásokat.

Az MDF tisztességes, hiteles és szakszerű programját változatlanul egy pozitív hangvételű, fiatalos kampánnyal kívánja népszerűsíteni - jelentette ki a szóvivő, aki hozzátette: a párt betartja a törvényt, ezért bruttó 386 millió forintot fordít a választási kampányra.

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) tudomásul vette a köztársasági elnök döntését - közölte a párt sajtóosztálya, és ehhez igazodva kezdik meg kampányukat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója Lendvai Ildikó sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szijjártó Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást