Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: a kormány ne dobjon ki közpénzeket az ablakon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz arra kéri a kormányt és az MSZP-t, hogy ne költsenek indokolatlanul a szűkös kasszából és ne dobjanak ki közpénzeket az ablakon - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Fónagy János országgyűlési képviselő a vasútkoncepció kidolgozásával összefüggő közbeszerzés kapcsán.

A Fidesz szakpolitikusának szavai szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. "nyolc évi hallgatás, inaktivitás és cselekvőképtelenség után", 2010 januárjában akarja kidolgoztatni Magyarország hosszú távú vasútkoncepcióját és erre közbeszerzést hirdet.

Hozzátette, hogy a közbeszerzési koncepció egyeztetése és előkészítése december 25-ig zárult le. Megjegyezte: ő, az Országgyűlés gazdasági bizottságához tartozó közlekedési albizottság vezetőjeként nem tudott arról, hogy ilyen koncepció készül.

Fónagy János közölte, hogy a Gyurcsány-korszak eredményeként a gazdaság legutóbbi negyedéves visszaesése több mint hét százalékos, a munkanélküliség tíz százalék, a működő tőke "rohamléptekben hagyja el az országot" miközben 40 milliárd forintot elvontak a MÁV 2010-es működési költségéből.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy miközben mindenütt csak a visszaesést lehet látni, ehhez képest most egy hosszú távú koncepcióra próbálnak mintegy egymilliárd forintos pályázatot kiírni.

Mint mondta, ezek alapján azt kell hinnie, az MSZP úgy döntött, hogy a választásokig kiürítik a kasszát és a rendelkezésre álló pénzeket elköltik. Véleménye szerint éppen ezért a koncepció kidolgozásáról szóló döntés szakmai rövidlátásra vall.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy ilyen szakmai koncepciónak nincs kötelező ereje, "csak egymilliárdot elköltenek olyan célra, amit vélhetően sem az ország sem a következő kormány nem fog használni".