Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyermekmentő-autót kapott a Debreceni Mentőállomás - képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legkorszerűbb, gyermekmentési feladatok ellátására is alkalmas technikával felszerelt mentőautót kapott a Debreceni Mentőállomás, így az országban már három helyen biztosított a speciális mentés. A jármű már érkezésekor, január 15-én munkába állt, de hivatalos bemutatása csütörtökön sajtótájékoztatóval egybekötve történt.

László Endre Márton, az adományozó Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat alapítója elmondta: az 1998-ban mentősök és ápolók által létrehozott alapítvány bő tíz év alatt egy használt mentőautó fenntartásától eljutott egy mindent igényt kielégítő speciális flotta üzemeltetéséig. Budapest és Miskolc után az Észak-alföldi régiót lefedő debreceni a harmadik állomás, amely ilyen járművel rendelkezik.

Közlése szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fedezi az üzemanyagköltséget és a gyermekmentést végző orvosok bérét, míg az alapítvány a technikai feltételeket biztosítja és megszervezi a gyermekorvosokból és mentősökből álló csapatot.

A 6 millió forintba került terepjárót mintegy 15 millióért szerelték fel speciális készülékekkel. A felszerelés része egy speciális, kis méretű inkubátor, amely minden áramforrás nélkül is képes 50 percig melegen tartani egy csecsemőt. A Magyarországon második ilyen műszert Nagy-Britanniából szerezték be. Ezen kívül a felszerelés része még egy-egy speciális defibrillátor, infúzió és lélegeztetőgép, amelyek alkalmasak arra, hogy csecsemőknél és kisgyermekeknél is használják őket. Az egyéb kiegészítőkkel és a gyerekek számára készített vidám dekorációval együtt az autó értéke 25 millió forint - mondta el László Endre Márton, hozzátéve, hogy terveik szerint egy év múlva Szegeden vagy Pécsen is átadnak egy hasonlóan felszerelt mentőautót.

Szűcs Andrea, a Szent Márton Alapítvány kuratóriumi elnöke a tavaly Miskolcon átadott autó első éves munkáját értékelve elmondta: az autó 750 riasztást kapott egy év alatt, ennek döntő többségében 18 éven aluli beteget láttak el. Az esetek 40 százalékában súlyos, életveszélyes sérültet kellett ellátni és 5 esetben alkalmaztak újjáélesztést.