Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyerekeket mérgezett meg a klórgáz egy fővárosi tanuszodában - képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolc felnőttet és 24 gyermeket szállítottak kórházba egy III. kerületi általános iskola uszodájából klórgáz-mérgezés miatt - tájékoztatta az InfoRádiónak a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. Szerencsére egyik gyermek állapota sem súlyos. A kerületi polgármester a felelősség kivizsgálását sürgette, mert az előzetes szakvélemények szerint személyi mulasztás történt.

Tévedésből klórt tartalmazó ballonba fejtettek át sósavat annak a III. kerületi, Szérűskert utcai tanuszodának a gépházában, ahol sokan rosszul lettek, amikor belélegezték a felszabaduló klórgázt - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. Molnár Péter hozzátette: az uszodában 55 gyerek és több felnőtt is volt, a mentők eddig közülük húszat vittek kórházba.

A tűzoltók egy időre kiürítették a Dr. Szent-Györgyi Albert Általános Iskolát is, a kifolyt vegyszereket vízsugárral semlegesítették, az uszodát pedig átszellőztették, a már átfejtett keveréket pedig egy veszélyesanyag-megsemmisítő telepre viszik.

Az uszodában tartózkodók köhögésre, nehéz légzésre panaszkodtak - mondta Molnár Péter, hozzátéve: a klórgáz a tüdőben a légzőhólyagokat károsítja, súlyos esetben légúti égési sérüléseket is szenvedhet, aki belélegzi az anyagot.

Molnár Péter megjegyezte: az uszoda raktárában kaotikus állapotok uralkodnak, a helyiségben összevissza hevernek a jelzés nélküli ballonok és hordók, így fordulhatott elő, hogy olyan tartályba próbálták átfejteni a sósavat, amelyben uszodai klór volt.

Minden gyerek jól van


A Heim Pál Kórházba szállított gyermekek közül egyiknek az állapota sem súlyos - tájékoztatta az InfoRádiót a kórház főigazgatója. Harmat György elmondta: a gyerekek oxigént és inhalációs terápiát kapnak, és megfigyelésre éjszakára még ben tartják őket, holnap azonban várhatóan mindannyian hazamehetnek.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosa elmondta: bár bele lehet halni a klórgáz-mérgezés okozta légzési elégtelenségbe, a mostani esetnél a gyerekek és a felnőttek csak kisebb koncentrációban találkoztak a szerrel.

Zacher Gábor hangsúlyozta: a kórházba kerültek meg fognak gyógyulni, és gyakorlatilag nulla annak az esélye annak, hogy maradandó károsodást szenvedtek.

Emberi mulasztás?

A kerületi polgármester a felelősség kivizsgálását sürgette, mert az előzetes szakvélemények szerint személyi mulasztás történt.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere közölte az MTI-vel, hogy utasította az iskola vezetését: a személyi felelősség egyértelmű megállapítása után, azonnal indítsanak fegyelmi eljárást. Ezzel párhuzamosan Bús Balázs az eljárás idejére felfüggeszti a munkavállaló jogviszonyát, és intézményfenntartóként megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A polgármester közleménye szerint az óbudai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanuszodájában történt klórgáz-mérgezés oka az előzetes tűzoltói szakvélemény szerint egyértelműen személyi mulasztás.

Hanganyag: Sigmond Árpád