Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai és az Idősügyi Tanács szerint nem kell nyugdíjreform

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált. Egyetért ezzel az Idősügyi Tanács is.

A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön a Parlamentben azt mondta: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus "rángatni akarja".

Erre nincs szükség, kiszámíthatóságra, nyugalomra, kiegyensúlyozottságra, biztonságra, stabilitásra, reményre van szükség - hangsúlyozta, megjegyezve: szükség lehet arra, hogy újragondolják a nyugdíjbiztosítás rendszerét, de, mint mondta, ebben már nem kell kapkodni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a nyugdíjrendszer nem olyan, mint a versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban. A nyugdíjrendszer inkább a tankhajóhoz hasonlít, ahol egy-egy fordulást jó előre meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt".

Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A politikus a Gyurcsány-kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal javaslataival kapcsolatban azt mondta: a szervezet megvizsgálta, hogy az egymástól teljesen eltérő nyugdíjmodellek hogyan működnének a magyar társadalomban. Hozzátette: kerekasztal jelentése alapul szolgálhat annak, milyen legyen a későbbi magyar nyugdíjrendszer.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy "a kényszerűen elvett" 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik.

Hozzáfűzte: széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek a svájci indexálásra, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Úgy vélte, a magyar gazdaság 2011-es növekedési pályája reményt ad arra, hogy jövőre a reálérték felett is növekedhetnek a nyugdíjak.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest megemelték a méltányossági nyugdíjkeretet, ha ez nem elég, akkor készek keretet bővíteni.

A kormányfő egy hete hívta össze a tanácsot, amely a kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő koordináló testület. Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte.

A tanács egyetért


Az Idősügyi Tanács szerint Magyarországon nincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - mondta Korózs Lajos, a tanács titkára a testület csütörtöki budapesti zárt ülése után sajtótájékoztatón.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hozzátette: a jelenlegi nyugdíjrendszer működőképes, finanszírozható és kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy biztosítsa a közel hárommillió nyugdíjas egzisztenciáját.

Korózs Lajos szerint az Idősügyi Tanácson felszólalók is ezt az álláspontot képviselték.