eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnai és az Idősügyi Tanács szerint nem kell nyugdíjreform

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált. Egyetért ezzel az Idősügyi Tanács is.

A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön a Parlamentben azt mondta: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus "rángatni akarja".

Erre nincs szükség, kiszámíthatóságra, nyugalomra, kiegyensúlyozottságra, biztonságra, stabilitásra, reményre van szükség - hangsúlyozta, megjegyezve: szükség lehet arra, hogy újragondolják a nyugdíjbiztosítás rendszerét, de, mint mondta, ebben már nem kell kapkodni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a nyugdíjrendszer nem olyan, mint a versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban. A nyugdíjrendszer inkább a tankhajóhoz hasonlít, ahol egy-egy fordulást jó előre meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt".

Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A politikus a Gyurcsány-kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal javaslataival kapcsolatban azt mondta: a szervezet megvizsgálta, hogy az egymástól teljesen eltérő nyugdíjmodellek hogyan működnének a magyar társadalomban. Hozzátette: kerekasztal jelentése alapul szolgálhat annak, milyen legyen a későbbi magyar nyugdíjrendszer.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy "a kényszerűen elvett" 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik.

Hozzáfűzte: széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek a svájci indexálásra, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Úgy vélte, a magyar gazdaság 2011-es növekedési pályája reményt ad arra, hogy jövőre a reálérték felett is növekedhetnek a nyugdíjak.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest megemelték a méltányossági nyugdíjkeretet, ha ez nem elég, akkor készek keretet bővíteni.

A kormányfő egy hete hívta össze a tanácsot, amely a kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő koordináló testület. Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte.

A tanács egyetért


Az Idősügyi Tanács szerint Magyarországon nincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - mondta Korózs Lajos, a tanács titkára a testület csütörtöki budapesti zárt ülése után sajtótájékoztatón.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hozzátette: a jelenlegi nyugdíjrendszer működőképes, finanszírozható és kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy biztosítsa a közel hárommillió nyugdíjas egzisztenciáját.

Korózs Lajos szerint az Idősügyi Tanácson felszólalók is ezt az álláspontot képviselték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×