eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ombudsman szerint át kell alakítani a választási ajánlás rendszerét

A választáshoz kapcsolódó ajánlás rendszerének átalakítását szorgalmazza Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman jogszabály-változtatást sürgetett annak érdekében, hogy az állampolgárok megtilthassák, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek a lakcímnyilvántartás adataiból hozzájuthassanak lakcímadataikhoz.

Jóri András azt mondta, az ajánlószelvények rendszerét úgy kell átalakítani, hogy az ne igényelje a személyes adatok kezelését, vagy legalább csökkentse az adatkezelések számát és a kezelt adatok mennyiségét. Jelenleg a pártok, jelöltek megbízottai gyűjtik az ajánlószelvényeket, és adják le a választási bizottságoknak.

Az ombudsman szerint a választási években számos panasz érkezik az adatvédelmi biztoshoz a kampánytevékenységgel kapcsolatban. A kampánnyal kapcsolatos adatkezeléseket illetően a mindenkori adatvédelmi biztosok több mint egy évtizede változtatásokat szorgalmaznak, mert a politikai pártok személyes adatokat tartalmazó listákat is felhasználnak a különféle választói csoportokkal folytatott kommunikáció során, ám az egységes törvényi szabályozás azonban ez eddig nem jött létre - tette hozzá.

Az adatvédelmi törvény szerinti jogkörben eljárva az adatvédelmi biztos felhívja a jelöltek, és jelölő szervezeteket arra, hogy tartsák be a választási eljárásról szóló törvény ajánlószelvénnyel kapcsolatos, a személyes adatok védelmét szolgáló rendelkezéseit; az ajánlószelvények gyűjtését, mint adatkezelést, a tevékenység megkezdése előtt jelentsék be az adatvédelmi nyilvántartásba; és az ajánlószelvények gyűjtésével megbízott személyeknek szabályszerű meghatalmazást adjanak. Ha a központi név- és lakcímadatbázist felhasználva juttatják el küldeményüket a választópolgár lakóhelyére, akkor erről is tájékoztassák az érintetteket - tette hozzá.

Jóri András kiemelte: az egyéni vállalkozók adatait tartalmazó adatbázisokat és nyilvános szakértői névjegyzékeket kampánycélra nem használhatják fel a jelöltek és jelölő szervezetek, míg a nyilvános terjesztésű telefonkönyvből azon magánszemély előfizetők telefonszámait válogathatják le és hívhatják fel őket, akik hozzájárultak számuk közzétételéhez és előfizetői szerződésükben a közvetlen üzletszerzés, tájékoztatás, közvélemény- vagy piackutatás célját szolgáló megkeresések fogadását sem zárták ki. Hangsúlyozta: a pártok és jelöltek ne alkalmazzanak, illetve ne adjanak olyan hívórendszer alkalmazására megbízást, amely a számgenerálás elvén alapszik, mert ennek használata jogellenes.

A kampányban kizárólag azoknak a választópolgároknak küldhetnek e-mailt, akik korábban elektronikus levélcímüket önként a szervezet rendelkezésére bocsátották és kinyilvánították, hogy elektronikus úton is kapcsolatot kívánnak tartani a szervezettel - közölte az ombudsman. Hozzátette: a pártok és jelöltek kötelesek nyilvántartást vezetni azokról a személyekről, akik a szervezetnél hozzájáruló nyilatkozatot tettek, és biztosítani, hogy a polgár személyes adatait módosíthassa, tiltó nyilatkozatát bármikor megtehesse, ennek érdekében tájékoztatást kell adni a szervezet kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségéről, elektronikus levélcíméről;

Jóri András elvárja azt is, hogy az országgyűlési és önkormányzati választásokat követően folytassanak egyeztetéseket az ajánlószelvényekkel kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében, ezzel segítve a jogszabály-előkészítést.

Az ombudsman továbbá felkéri a jogalkotót, hogy az ajánlás hatályos rendszerét váltsa fel olyan, személyes adatkezelést nem igénylő módszert lehetővé tevő jogi szabályozással, vagy olyan szabályozással, amely legalább az adatkezelések számának és a kezelt adatok mennyiségének csökkentését eredményezi, valamint alkosson olyan törvényi szabályozást, amely lehetővé teszi az állampolgár számára annak megtiltását, hogy a jelöltek, jelölő szervezetek a kapcsolatfelvétel céljából lakcímadatait megkaphassák.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×