eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"Vissza a cigányútról" - kész a Jobbik programja

Erős hatalmú, aktívan vállalkozó államot, valamint a Közel-Kelet és Oroszország felé nyitó politikai és gazdasági kapcsolatokat ígér a Jobbik választási programjában.

A párt kormányra kerülésének esetére zéró toleranciát hirdet a jogalkotásban és jogalkalmazásban. Ennek részeként visszaállítaná a halálbüntetést, továbbá a rendőrség mellett, "viszonylag kis szolgálati területen" működő, a "helyieket jól ismerő" csendőrséget állítana fel.

A program szerint fontos szerep hárulna a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tagjaira is, akik akár a csendőrségben, akár a tartalékos haderőben, akár egyéb civil szerveződések területén válhatnának bevethetővé.

"Vissza a cigányútról" címmel külön fejezet foglalkozik a romákkal. A Jobbik szerint a magyar társadalom talán legsúlyosabb, akár polgárháborúhoz is vezető problémája a "magyar-cigány együttélés" kérdése.

A Jobbik nagy hangsúlyt fektet a honvédség megerősítésére, mint fogalmaznak újra vonzóvá tennék a katonai életpályát a fiatalok számára. Ennek részeként a GDP 2 százalékára dupláznák a honvédelemre költött költségvetési forrásokat, felállítanák a tartalékos erőként működő Magyar Nemzeti Gárdát, amely a hadsereg támogatása mellett a "hátország fontos objektumainak védelmét" is ellátná.

A program egyik legfontosabb központi eleme az elszámoltatás, amely szinte valamennyi állami szervezetre, illetve az elmúlt húsz év privatizációjára is kiterjedne.

A tervezet számos alkotmányügyi változtatást tartalmaz, köztük az "államfő jogkörének jelentős kiterjesztését", egy kétkamarás parlament létrehozását, valamint egy, az alaptörvény elfogadására és megváltoztatására, illetve az országgyűlés feloszlatására is jogosult népszavazást.

Gazdasági kitörési pontként a mezőgazdaságot, illetve az arra épülő élelmiszeripart, az infokommunikációs technológiákat, a kutatás-fejlesztést és innovációt, valamint az építő- és logisztikai ipart, továbbá a gyógyturizmust jelöli meg a párt.

A programban ígéretet tesznek egy "magyar elkötelezettségű" bankrendszer kialakítására, amelynek részeként egyebek mellett kötelezővé tennék, hogy minden 3 évnél hosszabb futamidejű hitel esetében legalább egyszer, feltételek és szankciók nélkül 6-12 hónapra felfüggeszthető legyen a hitel törlesztése.

"A Jobbik legfontosabb feladatának tekinti a huszadik század során igazságtalanul szétszakított magyar nemzet újraegyesítését", ezért a párt "következetes küzdelmet" ígér a "Kárpát-medencei magyarság kollektív jogaiért, a területi, gazdasági, kulturális önrendelkezés érvényesítéséért" - fejtik ki nemzetpolitikai elképzeléseiket.

A külpolitikai fejezetek a fentieken kívül szorosabb kapcsolatokat helyeznek kilátásba a "kulturális szempontból és származás szerinti rokon népekkel". A Jobbik "határozott, gyors lépésekkel" a "kívánatos szintre" emelné a kapcsolatokat a Közel-Kelettel, továbbá elemi érdeknek nevezi a "növekvő befolyással bíró Oroszországgal" való jó kapcsolat kialakítását és fenntartását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×