Közösségi házat épített a Csányi-alapítvány Nagybajomban

InfoRádió / MTI
2010. január 19. 18:22
Közösségi házat épített a Csányi Alapítvány a Gyermekekért a Somogy megyei Nagybajomban; a kedden átadott intézményben két mentor segítségével harminc helybeli és környékbeli tehetséges, hátrányos helyzetű fiatal képzését segítik.

A nagybajomi térségben eddig a helyi iskola épületében folytak a tehetséggondozó programok, amelyek ezentúl az alapítvány most birtokba vett, első saját építésű, 300 négyzetméter alapterületű közösségi házában folytatódnak.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, az általa 2005-ben létrehozott alapítvány elnöke a nagybajomi közösségi ház átadásán azt mondta: szeretnék, ha meleg, otthonos légkör venné körül a gyerekeket, ne érezzék úgy, hogy egy második iskolába érkeznek.

A kis- és nagycsoportos foglalkozásokra egyaránt alkalmas épületben ennek szellemében a belső tereket úgy alakították ki, hogy az Életút programban részt vevő gyerekek és mentoraik kellemes, meghitt körülmények között dolgozhassanak.

A 70 millió forintos beruházás kivitelezésénél figyeltek arra is, hogy olyan környezettudatos, energiatakarékos megoldásokat alkalmazzanak, mint a geotermikus fűtés-hűtés, továbbá a külső hővédő és árnyékoló szerkezet.

Csányi Sándor magánvagyonából egymilliárd forintos induló tőkével hozta létre a szociálisan rászorult, tehetséges tanulókat támogató alapítványt.

Az első közösségi házat 2006 márciusában nyitották meg Jászberényben. Azóta további három központban - Somogyban Nagybajom mellett Kaposváron, valamint a szomszédos baranyai megyeszékhelyen, Pécsett - közel másfélszáz fiatalt segítenek képességeik kibontakozásában.

A személyre szabott fejlesztő foglalkozásokon alapuló programban 10 éves kortól a diploma megszerzéséig vesznek részt a fiatalok. Tanulmányaik során főként az informatika és az idegen nyelv tanítására helyezik a hangsúlyt, emellett tanulás-módszertani, drámapedagógiai tréningeken is részt vesznek, programozást, zenét, rajzot, matematikát, táncot tanulhatnak.

Az alapítvány az idén Szegeden egy újabb közösségi ház kialakítását, valamint két további tehetséggondozó csoport indítását tervezi.