Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyelőre nem kell újabb BKV-sztrájktól tartani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feszült a viszony a korábban sztrájkot hirdető 14, és a többi 12 BKV-szakszervezet között a vasárnap késő este kialkudott béren kívüli juttatások miatt. A sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy ismét beszüntetik a munkát, és szerinte az sem igaz, hogy vasárnap este rosszabb megállapodást kötöttek, mint korábban a nem sztrájkoló érdekképviseletek.

A BKV és a sztrájkoló szakszervezetek közötti megállapodás garantálja, hogy a munkavállalók továbbra is megkapják azokat a juttatásokat, amelyeket a kollektív szerződés biztosított számukra - mondta az InfoRádiónak a közlekedési társaság sztrájkbizottságának szóvivője.

Nemes Gábor hozzátette: a január eleji munkabeszüntetéstől távol maradó BKV-s szakszervezetek decemberben egy a mostaninál rosszabb feltételeket biztosító szerződést írtak alá. Az abban foglaltak szerint ugyanis a cég a 3 helyett csak 1 százalékkal járult volna hozzá a dolgozók egészségpénztári befizetéseihez, az étkezési jegyek értékének összegét pedig 8 ezer forintban állapították volna meg, ám nem járt volna az év végi 45 ezer forintos pulykapénz.

A szóvivő közölte: bár a sztrájkot csak felfü

ggesztették, ám egyelőre nincs szó arról, hogy folytatódna a munkabeszüntetés. "Most csak az a cél, hogy a kollektív szerződés végre újra érvénybe lépjen" - fűzte hozzá Nemes Gábor.

Máshogy gondolják

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nem elégedett a BKV vezetése és a sztrájkoló érdekképviseletek között megkötött megállapodással, azt ugyanis visszalépésnek tartja a korábban kialkudott béren kívüli juttatásokhoz képest. Az érdekképviselet elnöke, Gulyás Attila az InfoRádiónak azt mondta: ezekért a bértárgyalásokon még egyszer meg kell majd küzdeni.

Hozzátette: náluk nem vetődött fel a sztrájk lehetősége, ők eddig és ezután is a tárgyalóasztal mellett szeretnének megoldást találni a problémákra.

Gulyás Attila azt is elmondta: miután a 14 szakszervezet munkabeszüntetést hirdetett, a többi érdekképviseletet kizárták a tárgyalásokról, amelyek a megállapodás tartalmát csak a megbeszélések lezárulta után véleményezhették. "Szeretnénk, ha legalább a legfontosabb elemekbe beépülnének az elképzeléseink. Eddig ugyanis egyszerűen nem jutottunk olyan helyzetbe hogy együtt dolgozhassunk a többi szakszervezettel" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás