eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla

Egyelőre nem kell újabb BKV-sztrájktól tartani

Feszült a viszony a korábban sztrájkot hirdető 14, és a többi 12 BKV-szakszervezet között a vasárnap késő este kialkudott béren kívüli juttatások miatt. A sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy ismét beszüntetik a munkát, és szerinte az sem igaz, hogy vasárnap este rosszabb megállapodást kötöttek, mint korábban a nem sztrájkoló érdekképviseletek.

A BKV és a sztrájkoló szakszervezetek közötti megállapodás garantálja, hogy a munkavállalók továbbra is megkapják azokat a juttatásokat, amelyeket a kollektív szerződés biztosított számukra - mondta az InfoRádiónak a közlekedési társaság sztrájkbizottságának szóvivője.

Nemes Gábor hozzátette: a január eleji munkabeszüntetéstől távol maradó BKV-s szakszervezetek decemberben egy a mostaninál rosszabb feltételeket biztosító szerződést írtak alá. Az abban foglaltak szerint ugyanis a cég a 3 helyett csak 1 százalékkal járult volna hozzá a dolgozók egészségpénztári befizetéseihez, az étkezési jegyek értékének összegét pedig 8 ezer forintban állapították volna meg, ám nem járt volna az év végi 45 ezer forintos pulykapénz.

A szóvivő közölte: bár a sztrájkot csak felfü

ggesztették, ám egyelőre nincs szó arról, hogy folytatódna a munkabeszüntetés. "Most csak az a cél, hogy a kollektív szerződés végre újra érvénybe lépjen" - fűzte hozzá Nemes Gábor.

Máshogy gondolják

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nem elégedett a BKV vezetése és a sztrájkoló érdekképviseletek között megkötött megállapodással, azt ugyanis visszalépésnek tartja a korábban kialkudott béren kívüli juttatásokhoz képest. Az érdekképviselet elnöke, Gulyás Attila az InfoRádiónak azt mondta: ezekért a bértárgyalásokon még egyszer meg kell majd küzdeni.

Hozzátette: náluk nem vetődött fel a sztrájk lehetősége, ők eddig és ezután is a tárgyalóasztal mellett szeretnének megoldást találni a problémákra.

Gulyás Attila azt is elmondta: miután a 14 szakszervezet munkabeszüntetést hirdetett, a többi érdekképviseletet kizárták a tárgyalásokról, amelyek a megállapodás tartalmát csak a megbeszélések lezárulta után véleményezhették. "Szeretnénk, ha legalább a legfontosabb elemekbe beépülnének az elképzeléseink. Eddig ugyanis egyszerűen nem jutottunk olyan helyzetbe hogy együtt dolgozhassunk a többi szakszervezettel" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×