eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A "rettenetre" emlékeztek Budapesten

Az utánunk jövő nemzedékek emlékezzenek a holokauszt rettenetére, de tanulják meg mindazt a szépet és jót, amelyet a zsidó lét jelent - mondta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a fővárosi gettó felszabadulásának 65. évfordulóján hétfőn Budapesten a Dohány utcai zsinagógában.

Az életben maradottaknak "szent kötelességüknek kell tartaniuk nem csak a bűnösök nem felejtését", hanem "Izrael zászlajának magasan lobogtatását fennhéjázás nélkül". Azt a zászlót kell követnünk, amelyhez kapcsolódóan "egyszerre vagyunk emberséges emberek és lehetőség szerint jó zsidók" - hangsúlyozta a főrabbi a Budapesti Zsidó Hitközség istentiszteletén tartott beszédében.

Schweitzer József emlékeztetett arra: a gyűjtőfogházzá alakított Dohány utcai zsinagógában, a Tóra felolvasásának helyszínén nyilas tisztek jelentek meg a holokauszt idején. Egy napon váratlanul aztán elengedték az ide bezártakat, ám másnap a csillagos házakból a nyilas különítményesek kényszermunkatáborba hurcolták az előző napon szabadon bocsátottakat.

A gettóba zárt embereknek "meg kellett küzdeniük a közönnyel és a valóságos börtönnel, ahová zárták őket". A gettó felszabadulásának 65. évfordulóján ugyanakkor "azokra is emlékezünk, akik segítségünkre voltak, akár életük kockáztatásával is". Közöttük egyaránt voltak diplomaták és egyszerű emberek - tette hozzá.

Az eseményen megjelent többek között Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Gáncs Péter evangélikus püspök, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője, valamint a diplomáciai testület több képviselője.

Az istentisztelet után az egykori gettóra emlékeztető táblánál tartottak rövid megemlékezést, majd a Dohány utcai zsinagóga árkádjai alatt a vallási épület történetéről készített fotókiállítást tekinthették meg a résztvevők.

A szovjet hadsereg 1945. január 18-án szabadította fel a budapesti "nagy gettót". A VII. kerületi Dohány utca, továbbá a mai Kertész utca, a Király utca és a Károly körút által határolt területen mintegy hetvenezer embert zsúfoltak össze a nyilasok. A háborúban a főváros kétszázezres zsidóságának hozzávetőleg a fele elpusztult a Duna-parti vérengzések és a kényszermunkára hurcolások miatt.

A szovjet katonák közeledtére 1945. január 18-án a nyilas őrség eltűnt, a gettó kerítésének deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. Azon a napon a gettó területén, a Klauzál téren több mint 3 ezer temetetlen holttestet találtak.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×