eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezek a BKV-járatok közlekednek szombaton

A BKV sztrájk első hétvégi napján is az elmúlt napokban megszokott járatok közlekednek - mondta a közlekedési vállalat fődiszpécsere. A legnagyobb változás, hogy villamospótló buszok járnak a 6-os villamos vonalán, a szentendrei HÉV pedig ritkábban jár.

A metrók, a HÉV és a trolibuszok járnak, igaz, a HÉV Békásmegyer felé csak 20 percenként, Szentendre felé pedig 40 percenként indul - mondta az InfoRádióban Fehér Tibor. A csepeli és a ráckevei HÉV normál szombati menetrend szerint közlekedik.

A villamosok közül egyedül az 1-es jár teljes vonalán, a 6-os helyett pedig teljes szakaszon pótlóbuszok járnak, nagyjából 8-10 percenként. Közlekedik még a 41A és hamarosan egyetlen szerelvény elindul az 50A vonalán is.

Buszok 31 vonalon járnak, a 7-es buszcsaládból a 173-as jár, 8-10 percenként.

Nem jelent meg a BKV menedzsmentje a szombat délelőtti egyeztetésen

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor folytatódnak a tárgyalások a BKV menedzsmentje és a munkabeszüntetést kezdeményező 14 szakszervezet között a kollektív szerződésről.

A szombat délelőtt 10 órára meghirdetett tárgyaláson ugyanis 10 óra 10 perckor még nem jelentek meg a menedzsment képviselői, így a sztrájkot hirdető 14 szakszervezet képviselői elhagyták a megbeszélés helyszínét. A BKV szakszervezetei öt napja sztrájkolnak.

A szombat délelőtti tárgyalásra - amelyre mind a 26 BKV-s szakszervezetet meghívták - azt követően került volna sor, hogy a péntek esti tárgyaláson sem született megállapodás a kollektív szerződésről.

A péntek esti egyeztetés után Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke azt mondta újságíróknak: amennyiben hétfő kora délutánig sem tudnak megállapodni, demonstrációt hirdetnek a BKV Akácfa utcai székháza elé, oda várva az összes sztrájkoló BKV-s munkavállalót.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a péntek esti tárgyalás után úgy nyilatkozott: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de mivel az ajánlat érinti a kollektív szerződést, a többi szakszervezettel is egyeztetni akarnak. Ezért hívták össze az új tárgyalást szombat délelőttre.

Akkor azt mondta: elfogadták a szakszervezetek azon ajánlatát, hogy 6 ezer forintra csökkentik a melegétkeztetési utalványok mértékét, s az év közben bruttó 30 ezer forint értékű választható juttatást biztosítanának.

A BKV vállalta volna továbbá, hogy a kollektív szerződésben rögzíti az 1-1 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, de ezzel egyidejűleg egy külön megállapodásban garantálnák 2010-ben a további 2-2 százalékot is azzal a kikötéssel, hogy annak mértéke nem lehet több 3500 forint/fő/pénztár/hó összegnél.

Ha erről a bértárgyaláson sikerül megegyezni, akkor 2010-ben felső korlát nélkül biztosítaná a BKV a juttatást - mondta péntek este Bolla Tibor, aki szerint szombaton megszülethet a megállapodás, mert ajánlatuk mindenki számára elfogadható. Ha a szakszervezetek meg akarnak állapodni, akkor meg fognak állapodni - jelentette ki a vezérigazgató-helyettes.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×