eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Náray Tamás: Nincs létjogosultsága a historikus ruháknak

A magyar motívumok inkább külföldi tervezők kollekcióiban jelennek meg, a magyar ruháknál erre nincs annyira szükség - mondta Náray Tamás divattervező a XXI. Század Intézet Skót szoknya versus bocskai címet viselő, a XXI. századi magyar identitással foglalkozó konferencián. Náray Tamás szerint Magyarországnak nagy gyakorlata van a félremagyarázásban, ez az oka annak, hogy politikai csoportok kisajátíthatnak bizonyos motívumokat.

A nemzetközi porondon bizonyos magyar virág- vagy csokormotívumok megjelenhetnek egy annak megfelelő stílusban kialakított ruházati kollekcióban, míg Magyarországon ez nem elképzelhető, de nem is rá szükség direkt módon - mondta Náray Tamás divattervező a XXI. Század Intézet Skót szoknya versus bocskai címet viselő konferencián.

Kiemelte: a divat nem arról szól, hogy népies vagy historikus öltözékeket mai anyagból elkészítenek, hiszen az a világ elmúlt. Egy tervezőnek a régi dolgokat át kell dolgoznia, újra kell értelmeznie, és adaptálnia kell az új öltözékekbe, ha talál benne olyat - tette hozzá Náray Tamás.

A divattervező szerint Magyarországnak nagy gyakorlata van a félremagyarázásban és félreértelmezésben, ez az oka annak, hogy egyes politikai csoportok kisajátíthatnak bizonyos motívumokat.

A motívumok a történelmi múltunk része, és az lenne a szerencsés, ha a helyükön is maradnának a múzeumokban és a könyvekben - vélekedett Náray Tamás. Hozzátette: nem látja létjogosultságát a historikus öltözékek előállításának.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×