Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Náray Tamás: Nincs létjogosultsága a historikus ruháknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar motívumok inkább külföldi tervezők kollekcióiban jelennek meg, a magyar ruháknál erre nincs annyira szükség - mondta Náray Tamás divattervező a XXI. Század Intézet Skót szoknya versus bocskai címet viselő, a XXI. századi magyar identitással foglalkozó konferencián. Náray Tamás szerint Magyarországnak nagy gyakorlata van a félremagyarázásban, ez az oka annak, hogy politikai csoportok kisajátíthatnak bizonyos motívumokat.

A nemzetközi porondon bizonyos magyar virág- vagy csokormotívumok megjelenhetnek egy annak megfelelő stílusban kialakított ruházati kollekcióban, míg Magyarországon ez nem elképzelhető, de nem is rá szükség direkt módon - mondta Náray Tamás divattervező a XXI. Század Intézet Skót szoknya versus bocskai címet viselő konferencián.

Kiemelte: a divat nem arról szól, hogy népies vagy historikus öltözékeket mai anyagból elkészítenek, hiszen az a világ elmúlt. Egy tervezőnek a régi dolgokat át kell dolgoznia, újra kell értelmeznie, és adaptálnia kell az új öltözékekbe, ha talál benne olyat - tette hozzá Náray Tamás.

A divattervező szerint Magyarországnak nagy gyakorlata van a félremagyarázásban és félreértelmezésben, ez az oka annak, hogy egyes politikai csoportok kisajátíthatnak bizonyos motívumokat.

A motívumok a történelmi múltunk része, és az lenne a szerencsés, ha a helyükön is maradnának a múzeumokban és a könyvekben - vélekedett Náray Tamás. Hozzátette: nem látja létjogosultságát a historikus öltözékek előállításának.

Hanganyag: Litauszky Balázs