eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Két hét múlva költözhetnek vissza a lakók a Balaton utcába

Előreláthatólag két hét múlva - a tető újjáépítése és a közművek visszakötése után - költözhetnek vissza a lakók a budapesti Balaton utcai házba, amelyben január 8-ára virradóra robbanás történt - közölte Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere.

A polgármester elmondta, hogy már elhárult az életveszély, így nincs omlásveszély sem a házban. Minden bontási munkálat befejeződött, jelenleg a tető újjáépítése, az ötödik emeleti függőfolyosó megerősítése és a tűzvizsgálat van folyamatban - tette hozzá.

Az épület öt szintje közül négy már megközelíthető, csak a legfelső szint van lezárva, mert ott folynak az újjáépítési munkálatok - hangsúlyozta Rogán Antal. Az épületben jelenleg se víz, se gáz, se áram nincs. Ezeket csak azután tudják visszakötni, hogy a szakemberek végeztek a vizsgálattal.
Rogán Antal közlése szerint a munkálatokra az önkormányzat 50 millió forintot fordított. Ezen felül lakásonként minden károsult kapott 50 ezer, a gyermekes családok 100 ezer, a kettőnél több gyermeket nevelők pedig 150 ezer forintnyi segélyt. Eddig kilencen kértek elhelyezést az önkormányzattól. A polgármester kitért arra: a hivatal jövő keddre dolgozza ki azt a menetrendet, amely tartalmazza majd a visszaköltözés pontos ütemtervét.

Dobson Tibor, Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője csütörtökön még azt mondta, hogy sokkal nagyobb a robbanás miatt megsérült ház károsodása, mint azt a szakemberek korábban gondolták; az omlásveszélyt még nem tudták elhárítani, ezért a helyszíni tűzvizsgálat sem kezdődhetett el. Közlése szerint csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi meghalt, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Õket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

A rendőrség közveszélyokozás miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Balogh Klára, a ház közös képviselője korábban úgy nyilatkozott: a lakók által tulajdonolt épületben, vagyis a nem önkormányzati lakásokban több száz millió forintos kár keletkezett; a háznak van biztosítása.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×