eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Hol a helyük a magyar nemzeti szimbólumoknak?

A magyar nemzeti jelképek sokkal kevésbé jelennek meg a populáris kultúrában, mint a szubkultúrákban - mondta az InfoRádiónak az Index.hu főszerkesztője a XXI. Század Intézet "Skót szoknya versus bocskai" címet viselő, a XXI. századi magyar identitással foglalkozó konferencián. Uj Péter hozzátette: a nemzeti kötődés hangsúlyozása egyfajta ellenzése a modernitásnak.

A hazai szubkultúrákban egyre többször használják a magyar nemzeti szimbólumokat, igaz, politikai töltettel, míg a populáris kultúrában sokkal kevésbé jelennek meg ezek - mondta az InfoRádiónak az Index.hu főszerkesztője. Uj Péter hozzátette: a globális tömegkultúrában elsősorban az angolszász népek nemzeti jelképei tudtak megragadni.

A különböző szimbólumokra furcsa jelentésrétegek rakódnak a globális kultúrában: az amerikai zászlót például éppen a hatvanas évek antinacionalista elkötelezettségű ellenkulturális mozgalmai tették népszerűvé - magyarázta az újságíró.

Ilyen a punk mozgalomban megjelent skót szoknya is, amit a Sex Pistols tagjai polgárpukkasztásként kezdtek hordani, a legtöbb külföldi mégis úgy értelmezte a dolgot, hogy ez nagyon menő a szigetországban. Ez a motívum azóta még inkább elterjedt, míg Magyarországon bizonyos nemzeti jelképek csak a nemzeti rockban használatosak - mondta az Index.hu főszerkesztője.

Magyarországon az erős nemzeti kötődés hangsúlyozása már talán 1848, de az első világháború vége óta feltétlenül kapcsolódik a modernitásellenességhez, a globális világtól való elzárkózáshoz, és egyfajta Nyugat-ellenességet is jelenthet. Éppen ezért a nemzeti szimbólumokat is olyan csoportok hangsúlyozzák, amelyek ezt akarják hangsúlyozni - fűzte hozzá Uj Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×