Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hol a helyük a magyar nemzeti szimbólumoknak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar nemzeti jelképek sokkal kevésbé jelennek meg a populáris kultúrában, mint a szubkultúrákban - mondta az InfoRádiónak az Index.hu főszerkesztője a XXI. Század Intézet \"Skót szoknya versus bocskai\" címet viselő, a XXI. századi magyar identitással foglalkozó konferencián. Uj Péter hozzátette: a nemzeti kötődés hangsúlyozása egyfajta ellenzése a modernitásnak.

A hazai szubkultúrákban egyre többször használják a magyar nemzeti szimbólumokat, igaz, politikai töltettel, míg a populáris kultúrában sokkal kevésbé jelennek meg ezek - mondta az InfoRádiónak az Index.hu főszerkesztője. Uj Péter hozzátette: a globális tömegkultúrában elsősorban az angolszász népek nemzeti jelképei tudtak megragadni.

A különböző szimbólumokra furcsa jelentésrétegek rakódnak a globális kultúrában: az amerikai zászlót például éppen a hatvanas évek antinacionalista elkötelezettségű ellenkulturális mozgalmai tették népszerűvé - magyarázta az újságíró.

Ilyen a punk mozgalomban megjelent skót szoknya is, amit a Sex Pistols tagjai polgárpukkasztásként kezdtek hordani, a legtöbb külföldi mégis úgy értelmezte a dolgot, hogy ez nagyon menő a szigetországban. Ez a motívum azóta még inkább elterjedt, míg Magyarországon bizonyos nemzeti jelképek csak a nemzeti rockban használatosak - mondta az Index.hu főszerkesztője.

Magyarországon az erős nemzeti kötődés hangsúlyozása már talán 1848, de az első világháború vége óta feltétlenül kapcsolódik a modernitásellenességhez, a globális világtól való elzárkózáshoz, és egyfajta Nyugat-ellenességet is jelenthet. Éppen ezért a nemzeti szimbólumokat is olyan csoportok hangsúlyozzák, amelyek ezt akarják hangsúlyozni - fűzte hozzá Uj Péter.