Még szmogriadó is lehet a héten

Infostart
2010. január 14. 17:18
Előfordulhat, hogy szmogriadót kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak a szálló por magas koncentrációja miatt néhány nap múlva - mondta Fehér Tamás, az InfoRádiónak Fehér Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A fővárosi levegőben az egészségre ártalmas anyagok közül a szálló por koncentrációja a legmagasabb, szerdán két mérőállomáson, a Széna téren és a Teleki téren is meghaladta tájékoztatási határértéket. A többi káros anyag mennyisége egyelőre a határérték alatt van - mondta az InfoRádiónak Fehér Tamás meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: jelentős javulás a következőkben sem várható, ezért a szmogriadónak legalábbis a tájékoztatási fokozatát elrendeli majd a főpolgármesteri hivatal. Ehhez ugyanis az szükséges, hogy a városban három egymást követő napon a szálló por mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy szmogriadó elrendelésére szükség lesz-e, de inkább az a valószínű, hogy nem lesz rá szükség - mondta Fehér Tamás. A meteorológus emlékeztetett: szálló por esetében a tájékoztatási küszöbérték egy napra vonatkozóan 75, míg a riasztási 100 mikrogramm/köbméter.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást