eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Giró-Szász: Az SZDSZ pénzügyi és szervezeti háttere a vonzó az MDF számára

Az MSZP és az SZDSZ felszabaduló szavazóbázisát próbálja megszerezni az MDF azzal, hogy egykori szabad demokrata politikusokat vesz fel a választási listáira - véli Giró-Szász András politikai elemző, aki szerint az SZDSZ szervezeti és pénzügyi háttere is meggyőző lehet a demokrata fórum számára.

Mind az SZDSZ, mint az MDF hatalmas átalakuláson ment át az elmúlt időszakban - mutatott rá Giró-Szász András, aki különösen az MDF átváltozását tartja figyelemre méltónak, ennek a pártnak ugyanis a szavazóbázisa, a politikusi gárdája, de még a célkitűzései is nagyban megváltoztak.

Giró-Szász András emlékeztetett Török Gábor elemző hasonlatára, miszerint az MDF-ben jelenleg a politikusi újrahasznosítás folyamata zajlik, azaz a szocialistáktól a szabad demokratákon át kis, nem létező szervezetek emberei jelennek meg a párt mára igen heterogénné vált listáján.

Mindez azért történik, hogy a Bokros Lajos egykori szocialista pénzügyminisztert miniszterelnök-jelöltnek megtevő tömörülés megszerezhesse az SZDSZ és az MSZP felszabaduló választási piacát, azaz azokat a szavazókat, akik jelenleg senkire sem tudnának voksolni, a Fidesszel ugyanis nem szimpatizálnak.

Elemzőként ez a választási szövetség természetesen nem bír hitelességgel - mondta -, de a választói szabad piac, ahol nem számít a hitelesség vagy az etika.

Mindezzel akár célba is érhet a tömörülés, azaz bejuthat a parlamentbe, már csak ennek technikai feltételeit kell megteremteni, azaz össze kell gyűjteni a megfelelő számú kopogtatócédulát, elegendő egyéni jelöltet kell állítani, és összerakni az országos, valamint a megyei listákat.

Giró-Szász András szerint az MDF-nek azért is szüksége van a szabad demokratákra, mert bár ez utóbbi tömörülés társadalmi támogatottsággal nem bír, de a szervezeti és a pénzügyi háttere meggyőző, míg az MDF mind az egyéni jelöltek terén, mint az országos hálózatát tekintve nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt időszakban.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×