Az MDF 1995-ben: "Bokros egy kisstílű könyvelő"

Infostart
2010. január 14. 17:45
Már csak szavakban maradt konzervatív, de tettekben teljes politikai fordulatot vett a Magyar Demokrata Fórum, amely 2010-re egykori neoliberálisok és szocialisták gyűjtőhelyévé vált. Dávid Ibolya pártelnöki színre lépésével pedig kizárások és kiszorítások jellemezték, jellemzik a pártot.

 A baloldal legkisebb pártjának nevezte az MDF-et Tölgyessy Péter politikai elemző tavaly az InfoRádióban.

A Magyar Demokrata Fórum irányváltása 2002 után kezdődött, amikor az addigi szövetséges Fidesz ellen Dávid Ibolya pártelnök már több kritikát fogalmazott meg, mint a szocialistákkal szemben. A 2006-os választás előtt pedig kőbe vésték, hogy nem segítik hatalomra Orbán Viktort. Igaz, ezt fogalmazták meg Gyurcsány Ferenccel összefüggésben is, de aztán mégis a tavaly tavasszal megbukott szocialista politikus maradhatott kormányon.

Több szakértő szerint az ideológiai fordulathoz hozzájárult a korábbi SZDSZ-hez köthető politikai tanácsadó cég foglalkoztatása, melynek egyik volt tulajdonosa a mostani országos listán is helyet kaphat.

Bokros Lajos egykori szocialista pénzügyminiszter tavalyi megjelenése az MDF körül tovább erodálta a párt tagságát és parlamenti frakcióját is.

Csáky András, a pártból és a frakcióból is kilépő képviselő 2009 március elején nem értett egyet azzal, hogy Bokros Lajos az MDF európai parlamenti listáját vezesse, s ezzel egy új irányt is mutasson a magát konzervatívnak valló párt számára. Katona Kálmán MDF-es parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott, hogy az MDF vezetése pocsék, a pártelnök, Dávid Ibolya pedig elszabadult. A politikus szerint az MDF olyan döntéseket hoz, amelyeknek nincs közük a párt szellemiségéhez. Hock Zoltán már a jobboldalról való elmozdulásról is beszélt.

"Kísérletek vannak rá, az látható. Hogy balra fog-e tolódni, az meg ki fog derülni. Az gondolom, hogy ez sokaknak a véleményét és a saját személyes sorsát is alapvetően befolyásolja majd" - mondta.

A parlamenti frakciót már korábban otthagyó Boross Péter korábbi miniszterelnök az irányváltás miatt az MDF Országos Gyűlésének összehívását is szorgalmazta tavaly tavasszal.

"...hogy végül is eldőljön ez a dolog. Marad-é a Demokrata Fórum a maga eszmei keretei között, vagy pedig olyan új elemek irányába mozdulna el, ami számomra nehezen elfogadható." - mondta.

Egy évvel ezelőtt sokan nem értették, hogy miként lett Bokros Lajos európai parlamenti listavezetőből 3 nap leforgása alatt miniszterelnök-jelölt. Herényi Károly elnökhelyettes számára azonban nem okozott nehézséget ezt megmagyarázni.

"Teljességgel átgondolt. Lehet, hogy ez sok embernek nehezen követhető, de teljesen átgondolt." - hangoztatta.

Az MDF 1995 március végén egy kisstílű könyvelőnek tartotta Bokros Lajost. 15 évvel ezelőtt Dávid Ibolya azt fejtegette, hogy a Bokros-csomag alapjaiban sérti az önkormányzatok jogait, s lehetőségeik korlátozásával egyszerű végrehajtó testületté degradálja a helyi vezetőségeket.

2009. február 25-ére radikálisan megváltozott Dávid Ibolya, amikor először nyilatkozott arról, hogy a magát konzervatívnak valló párt európai parlamenti listavezetője legyen Bokros Lajos.

"A zseniális ötletet követően, miután felvetettem az elnökség ülésén, az a döntés született kényelmes nagy többséggel az elnökségben, hogy kérjük fel Bokros Lajost" - emlékezett.

Nemrégiben megjelent sajtóhírek arról szóltak, hogy amennyiben idén tavasszal a maradék SZDSZ-t bekebelező MDF bejut a Parlamentbe, Dávid Ibolyát leválthatják a pártelnöki tisztségéről. Ha ez valóban megtörténik, akkor azt még nem tudni, hogyan következik be. Most csak az ismert, hogy a 2004-es MDF elnökválasztás körüli kizárások jogellenességét a bíróság is kimondta. A 2008-as elnökválasztás előtt kirobbantott UD Zrt. ügy kapcsán pedig Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Parlamenttől az ügyészség. Az MSZP-SZDSZ parlamenti többség azonban nem járult ehhez hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást