eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szollár: "A kormány az utolsó töltényig itt marad"

Döntési tilalmat rendelt el magára nézve a kormány - jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos szerint nem szeretnék korlátozni a következő kormány mozgásterét. A Fidesz cinikus átverésnek tartja a kormány döntését.

Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére döntési tilalom bevezetéséről határozott a kormány - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő, aki elmondta: ez személyi kérdéseket, az állami vagyon átruházását, illetve támogatási szerződéseket érinti.

A döntést a közelgő országgyűlési választásokkal magyarázta a kormányszóvivő, aki szerint Bajnai Gordon miniszterelnök semmilyen személyi vagy állami vagyont érintő döntéssel nem szeretné korlátozni a következő kormány mozgásterét. Ezzel együtt tavaly olyan stratégiainak számító szervezetek élén történt hosszú távú vezetőváltás, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Központi Statisztikai Hivatal vagy a Magyar Energia Hivatal.

A kormány az utolsó töltényig itt marad, addig fog dolgozni, ameddig dolgoznia kell. A döntési tilalom nem a kormány működésére vonatkozik. A kormány döntéseket fog hozni, hiszen a gazdasági válság nincs tekintettel arra, hogy választások lesznek Magyarországon, ezért nagyon sok intézkedést kell meghozni addig is, sőt a két választási forduló között is - hangsúlyozta a szóvivő.

A mostani rendelkezés arról szól, hogy március elsejétől nem lehet új vezetőket, illetve helyetteseket kinevezni a minisztériumokban, illetve a tárcákhoz tartozó intézményekben. Ez utóbbi országos és helyi szintekre egyaránt vonatkozik. Szollár Domokos elmondta: szakmai tanácsadó vagy főtanácsadói címet sem lehet adományozni a következő kormányváltásig, valamint köztisztviselőknek a munkaköri leírásához képest külön javadalmazásért pluszfeladatot adni. Más pénzügyi kérdésekben is moratórium kezdődik március 1-jétől.

A központi államigazgatási és költségvetési szervek, a hozzájuk tartozó gazdasági társaságok, részvénytársaságok esetében március 1-jét követően nem lehet olyan közbeszerzési eljárást kiírni, amelynek döntése a következő kormány munkába lépése előtt lépne életbe. El lehet kezdeni eljárásokat, de azokról csak a következő kormány dönthet - emelte ki Szollár Domokos, aki mindehhez hozzátette: ez alól kivételek lehetnek az ország működése szempontjából fontos döntések.

Elmondta azt is: április 1-jétől nem köthető egyedi támogatási szerződés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal és egyéb szervezetekkel.

A kormányszóvivői tájékoztatón Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára erre az évre vonatkozóan újabb munkahelymegtartó pályázatokról beszélt, míg Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára 700 millió forint uniós forrásról számolt be a házi segítségnyújtásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×