Holnap reggel a vasút is leáll - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2010. január 13. 21:10
Folytatódik a BKV-sztrájk, és holnap a vasútnál is 4 órás munkabeszüntetés lesz. Elhunyt egy H1N1-es vírussal fertőzött kismama Nyíregyházán. A Külügyminisztérium információi szerint nincs magyar érintettje a Haitin történt földrengésnek

Csütörtökön is folytatódik a BKV-sztrájk, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete pedig szolidaritási munkabeszüntetést tart hajnal 4-től reggel 8 óráig. A fővárosi közlekedési társaságnál délelőtt 10 órakor egyeztetnek ismét a kollektív szerződésről, így addig biztosan sztrájkol a dolgozók többsége, a MÁV vonalain pedig csak csütörtök kora délutánra állhat helyre a megszokott rend. A BKV-sztrájk szerdán is jelentős fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben, csak a trolibuszok, valamint a metró- és a HÉV-szerelvények többsége járt menetrend szerint. Közben Ferihegyen továbbra is csak kisebb késéseket okoz a földi kiszolgálást végző cégnél dolgozók hétfőn kezdett, határozatlan idejű sztrájkja. A Malév Ground Handling munkavállalói jelentős béremelést követelnek.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a BKV-nak a sztrájk befejezése után javaslatot kell tennie a havibérlettel rendelkezők kompenzálására. Szabó Máté az InfoRádióban úgy fogalmazott: a szolgáltatónak kötelezettsége a megfelelő tájékoztatás, valamint az, hogy a munkabeszüntetés után valamilyen módon kárpótolja a bérletet megváltókat.

A választások előtti 4-6 hétben nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel összefüggő döntéseket a kabinet. A kormányülés után Szollár Domokos szóvivő azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök azért kezdeményezte a döntési moratórium bevezetését, mert nem akarják szűkíteni az új kormány mozgásterét. Átverésnek nevezte a kabinet határozatát a Fidesz. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő közölte: az új kormány az MSZP minden egyes döntését felülvizsgálja majd.

Elhunyt egy H1N1-es vírussal fertőzött kismama a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban. A 27 éves nőt december 7-e óta kezelték az intézményben, miután súlyos tüdőgyulladást kapott. A kismama hathónapos kislányát császármetszéssel hozták világra; a gyermek szervezetében szintén kimutatták a vírust, ezért továbbra is a nyíregyházi kórház újszülött intenzív osztályán ápolják. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az InfoRádióban korábban azt mondta: az év első hetében 50 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint tavaly év végén.

Várhatóan már a hétvégén szmogriadót rendel el a fővárosi önkormányzat a levegő szennyezettsége miatt. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája azt közölte: a hét utolsó napjaiban a szálló por koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi tájékoztatása szerint a következő 10 napban marad a borult, ködös idő és a gyenge légmozgás, emiatt tovább növekedhet a káros anyagok szintje.

Elégedett a magyar biztosjelölt európai parlamenti bizottsági meghallgatásán nyújtott teljesítményével az eljárást irányító testület francia elnöke. Pervenche Beres azt mondta: Andor László megmutatta, hogy gazdasági kérdésekben erős háttérrel rendelkezik. Õry Csaba és Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott: a jelölt nem győzte meg őket, mint ahogy a meghallgatáson részt vevő képviselők többségét sem. Előzőleg az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai bizottsága előtt az európai gazdasági növekedés biztosítását, új munkahelyek teremtését és a társadalmi szolidaritás fontosságát hangsúlyozta Andor László.

A Külügyminisztérium információi szerint nincs magyar érintettje a Haitin történt földrengésnek. Mátrai Zsuzsanna szóvivő közölte: Magyarországnak nincs Haitin külképviselete, de a legközelebbi, havannai konzulátus kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal. A Richter-skálán mért 7-es erősségű földmozgásnak Haiti miniszterelnöke szerint több mint százezer halálos áldozata lehet. A szigetország nemzetközi segítséget kért; számos ország és szervezet ajánlott fel valamilyen támogatást Haitinak.

Továbbra is jelentős közlekedési fennakadásokat okoz a havazás Nagy-Britanniában és Franciaországban. A londoni Gatwick repülőteret lezárták, emiatt az easyJet és a British Airways egy-egy budapesti járatát törölték. A Heathrow repülőtér folyamatosan működött ugyan, de sok járatot töröltek ott is, és jelentősek voltak a késések. Anglia délnyugati és Wales déli vidékein 20-30 centiméternyi friss hó esett ma, emiatt ezer iskolában nem volt tanítás, és számos jármű elakadt az utakon. A párizsi Orly repülőtéren a járatok felét, a Roissy Charles de Gaulle termináljain pedig 30-40 százalékát törölték, köztük Budapestre közlekedő gépet is. Fennakadások voltak a marseille-i, a toulouse-i, a nizzai és a lyoni repülőtereken is.