Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyón

InfoRádió / MTI
2010. január 13. 12:01
Harmadfokúra emelte a készültségi szintet a Hortobágy-Berettyón a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) szerdán - közölte Bara Sándor védelemvezető.

Tájékoztatása szerint Borznál a vízállás 355 centiméter, a folyó tehermentesítése miatt a Sarkad-Mérges-Sárosér főcsatornán érkező belvizet a nagyiváni tározóba vezetik be. Ezt az állapotot a Hortobágy-Berettyó mezőtúri árvízkapujának nyitásáig tartja fenn az igazgatóság.

A Berettyón Szeghalom térségében továbbra is másodfokú készültség van érvényben, a folyó vízállása Szeghalomnál 461 centiméter volt szerda reggel - tette hozzá a védelemvezető.

A Tisza Tiszafüred-Rakamaz közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben, Tokajnál 649 centiméter a vízállás, a Berettyó és a Tisza is lassan apad - ismertette a részleteket a Tikövizig igazgatója.

A térségben újabb két belvízvédelmi szakaszon kellett másodfokúra növelni a belvízvédelmi készültséget a Tisza és a Berettyó mentén. Jelenleg csaknem 12.000 hektár földet borít belvíz, az üzemelő 20 szivattyútelep naponta csaknem 1,9 millió köbméter vizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba - mutatott rá Bara Sándor.